• 29 januari, 2024

Har du drabbats av tomteblosseffekten?

Har du drabbats av tomteblosseffekten?

Har du drabbats av tomteblosseffekten? 1000 1000 Michael Alphov

Visst har du sett ett tomtebloss någon gång? Ett bloss som brinner otroligt fint där gnistorna är både snygga och sprakande. Problemet med ett tomtebloss är att det är en brinntid på ett par sekunder vilket gör att det hela är över innan det, i princip, ens börjat. Tomteblosseffekten är helt enkelt väldigt, väldigt kort. Vad är symboliken i detta då? Jo, om vi jämför med att försöka förändra ett beteende genom att vi försöka skaffa ny och mer framgångsrika vanor för att få ett bättre resultat, må bättre, stressa mindre, får mer tid över till roliga saker etc. så blir symboliken ibland slående anser jag.

Tänk efter själv; du har bestämt dig för vad du vill och sätter igång med stor ambition och allt går perfekt.

Till en början.

Sedan händer något som får dig ur fokus, du ramlar tillbaka i gamla (o)vanor och snabbt har den sköna känslan du hade gällande din ”utveckling” försvunnit.

Jag vill påstå att det som hänt är att Tomteblosseffekten” har slagit till ännu en gång och du ursäktar dig med att det inte gick, det var för svårt, det var någon annans fel, du kan inte, du orkar inte….

Tricket är att göra som myrorna!

För att lyckas med en bestående förändring krävs en hel del saker som ett klart syfte till varför du överhuvudtaget vill göra det du ska göra. En skön motivation kommer få dig att starta men det betyder ingenting om du inte bestämmer dig för att vara UTHÅLLIG!

Att förändra tar tid. Det kommer stundtals gå bra och stundtals mindre bra på ”vägen” till målet. Det kommer att vara jobbigt. Det kommer vara svårt (annars hade alla gjort det) men det kommer alltid att vara värd det.

En väldigt konkret och fungerande metod, som är den totala motsatsen till tomteblosseffekten, är att göra som myrorna. Myrstegsmetoden”, som alltid funkar, innebär att många små steg framåt kommer att ta dig fram till målet. Vissa dagar blir det kanske ett större steg men fokusera på att minst ta ett (litet) myrsteg varje dag i rätt riktning. Upprepa dina bra vanor och bra beteenden dag efter dag och de kommer att ta dig, sakta men fokuserat, fram till ditt mål precis som du vill. Det gamla uttrycket om att ”Rom inte byggdes på en dag” stämmer bra och detsamma gäller dina nya sköna vanor. De skapas inte heller på en dag men det går. Jag lovar att det går så viktigaste frågan du ska ställa till dig själv är  – vilket myrsteg tar jag idag?