• 22 januari, 2024

Är dagens viktigaste möte det du har med dig sig själv?

Är dagens viktigaste möte det du har med dig sig själv?

Är dagens viktigaste möte det du har med dig sig själv? 1000 1000 Michael Alphov

Möten. Ständigt dessa möten som fyller upp agendan. En känsla över att ”inte få någonting gjort” växer sig större och större. Uppgifter blir liggande på hög och surdegarna blir bra surare. Ändå tackar du omedelbart ja till nästa mötesinbjudan som dimper ned i inkorgen. Varför är det så här?

Är det för att vi alltid vill ställa upp? Vara till lags? Vara en bra kollega? Vara en bra lagspelare? Givetvis ska vi ställa upp för varandra och vara både bra kollegor och lagspelare MEN är vi verkligen det om vi tackar jag till alla som ”rycker i oss”? För att addera fakta till diskussionen så gjorde organisationen Svenska Möten en undersökning för ett par år sedan där ett av resultaten var att tjänstemän i Sverige upplevde att de spenderade hela 2,5 veckor per år i felaktiga möten till en kostnad av 75 miljarder svenska kronor.

En annan aspeket i det hela är att om du tackar ja till ett möte och väljer att inte förbereda dig, är du en bra lagspelare då? Kommer mötet att bli bra? Både du och jag vet svaret men ändå är det precis detta som händer dag ut och dag in på många arbetsplatser.

Det är hög tid att boka fler möten med dig själv 

Kalendern ska, enligt mig, vara en plats där dina möten samsas med dina egna (större) arbetsuppgifter. När du ska göra saker som kräver fokus och koncentration är en bokning i kalendern rätt väg att gå så avsätt tid i kalendern när du faktiskt även har möjlighet att följa vad du planerat. Alltför ofta ”kastas” bokningar in i kalendern där det finns en lucka och redan när man gör bokningen vet man innerst inne att det inte kommer att hålla. Tänk smart, tänk systematiskt och  ge dig själv chansen att följa din plan genom en smart planering med hänsyn tagen till just ditt arbete. Du, om någon, har bäst koll på hur just din situation är.

Vill du ha en oerhört bra ”tumregel” att arbeta efter är att ett möte = tre bokningar i din kalender.

Bokning 1= din tid för att förbereda dig

Bokning 2= själva mötet

Bokning 3= din tid för att summera och planera nästa steg gällande vad som diskuterats

Vinsterna kommer bli omedelbara om du planerar in egen tid

Om du nu ger dig själv chansen att följa och arbeta efter DIN planering och göra det du planerat att göra kommer vinsterna bli omedelbara. Du kommer vara bättre förberedd inför alla möten, du kommer driva ditt arbete framåt istället för att det blir surdegar, du kommer arbeta med dina VIKTIGA saker och inte bara hamna i ”brandsläckning” men framförallt, du kommer höja värdet på ditt eget arbete vilket du både förtjänar och tjänar på!

Lycka till!

-Michael