Många bollar i luften och van att hantera flera saker samtidigt är vanliga skrivningar i många jobbannonser när det ska rekryteras. Hur bra är det dock egentligen med multitasking?
Hur många saker kan man göra samtidigt och vore det inte grymt bra att kunna göra två saker samtidigt med kvalité? Tyvärr är forskningen ganska tydlig gällande multitasking att det inte fungerar. Att inte hjärnan löser detta utan vi tappar istället effektivitet. Att multitasking leder till att vi blir splittrade och att alla ”hopp” mellan uppgifter och varje avbrott kommer med en kostnad som du får betala. Det som kändes bra blir nu något som definitivt inte är bra säger exempelvis Dr Sahar Yousef – forskare i kognitiv neurovetenskap på Berkely.
Vad ska vi då göra istället?
Det finns massor av smarta knep för att skapa bra rutiner istället för multitasking som exempelvis:
- Jobba i block – gör en sak i ex. antal minuter innan du byter till nästa uppgift
- Bestäm hur många gånger du ska svara på mail under en dag och gör även detta i ett eller flera block
- Stäng av alla signaler och notiser
- Använd din kalender till att planerar in alla dina möten SAMT dina viktigaste arbetsuppgifter
- Ha stenhård koll på dina prioriteringar för att undvika att bli händelsestyrd
- Ställ alltid kontrollfrågan ”Är det viktigt och när ska det vara klart” när du får en ny arbetsuppgift delegerad till dig. Hur du ska veta om det är viktigt? Tar uppgiften dig närmare målet och du är rätt person för uppgiften? Om ja på båda så är det viktigt. Bråttomfällan undviker du genom att fråga när saker ska vara klart. ”Allt” varken ska eller bör förmodligen göras idag.
Vad ska du göra för att inte hamna i fallan med multitasking?