• 3 maj, 2021

5 dåliga vanor som du ska sluta med omedelbart

5 dåliga vanor som du ska sluta med omedelbart

5 dåliga vanor som du ska sluta med omedelbart 1024 1024 Michael Alphov

Vad är egentligen effektivitet och vad är egentligen effektivt? Det finns massor av svar på frågan men någonstans handlar det, till slut, om att det finns saker som ska göras på ett smart sätt för att mål ska uppnås. I veckan som gått har jag startat upp två olika utbildningar med nya grupper där vi pratat massor om vanor och (o)vanor vilket också är ämnet för veckans tips. Det intressanta är att de allra flesta vet hur man borde göra och framförallt, vad man inte borde göra men ändå sker ovanorna  gång på gång. Detta gäller för mig och säkert även för dig men det fina är att vi alla faktiskt kan påverka vad vi gör och inte gör!

Nedan har jag listat 5 dåliga vanor om du borde sluta med omedelbart för att få mer gjort av rätt saker. 

#1 Sluta säg ja till allting som kommer i din väg

Du ska, så klart, vara hjälpsam, en lagspelare och ställa upp om en kollega har problem men inte alltid och omedelbart. Du kommer uppfattas som oerhört hjälpsam men det som även sker är att sker du egentligen borde ha gjort kommer inte att bli gjort. Att alltid säga ”ja” till alla andra är detsamma som att alltid säga nej till dig själv.

#2 Sluta kolla dina mail hela tiden!

Du är med stor sannolikhet inte anställd för att kolla på dina mail 24/7. Ändå är detta precis vad många gör dag ut och dag in. Bestäm antal gånger du behöver öppna inkorgen och håll dig till det. Du kommer bli förvånat hur väl det kommer att fungera och hur mycket tid du kommer få till att göra saker om betyder något på riktigt. Tips om effektiv mailhantering hittar du här. 

#3 Sluta kolla på dina sociala media hela tiden

Det är sällan någon erkänner öppet att de lägger massor av tid på sociala medier men ändå vet alla vad som skrivs!? Ingen säger att de kollar på sociala media under arbetsdagen men ändå rasslar det in likes etc. på alla inlägg även under arbetsdagarna. Självklart kan man kolla till sin sociala kanaler men det är ofta läge att dra ned på antal tillfällen.

#4 Sluta med multitasking

Du kan bara göra en sak åt gången om du vill ha ett bra resultat. Du vet detta. Jag vet detta. Alla vet detta men ändå är multitasking en av de stora anledningarna till både stress och förhalning av arbetsuppgifter. Gör om och gör rätt!

#5 Sluta delta i möten som inte leder någonstans

Säg nej till alla möten utan syfte och mål. Detta har alltid varit viktigt men i dessa covidtider är det ännu viktigare då de flesta av oss blir inbjudna till fler möten än vad som är brukligt. En enkel regel när du kallar till ett möte är att alltid sätta ett syfte och minst ett mål!  Tips på effektiva möten hittar du här.

Att sätta bra vanor tar tid men vad är alternativet? Att slösa bort tid på dåliga vanor och ovanor? Nej, fundera på vad som behöver ändras och sträva efter att förbättra dina vanor lite varje dag. Små steg blir stora språng över tid så gör det du behöver att göra!

-Michael