• 10 juni, 2024

Ger du dig själv chansen att tänka?

Ger du dig själv chansen att tänka?

Ger du dig själv chansen att tänka? 1000 1000 Michael Alphov

Vi lever i en värld där beslut ständigt ska fattas, stora projekt ska drivas framåt, och otaliga småsaker ska klaras för att får en ”bock” och klarmarkering i listan. Sedan ska möten bokas in, planeras och genomföras, dag ut och dag in. Sen har vi ju livet också med träningar för dig och resten av familjen, skjutsa, hämta, laga mat, baka, diska, klippa gräset, umgås med vänner, vila….

Det är lätt att känna sig överväldigad. När känslan av att det blir för mycket infinner sig, försöker många skynda på ännu mer. Att springa fortare…..men detta är sällan lösningen och kan ofta vara totalt kontraproduktivt.

Stressen ökar, och besluten blir allt oftare felaktiga.

Följden av detta är att uppgifter behöver göras om, vilket tar ännu mer tid. Om du inte var stressad innan, är du det garanterat nu…

Ger du dig själv chansen att tänka?

Snabbt är inte alltid rätt, och jag är den första att erkänna att jag ofta arbetar och agerar snabbt. Men ibland blir det för snabbt, med negativa konsekvenser som följd. Ett effektivt verktyg för att hålla rätt kurs är att ge sig själv tid att tänka, tid där hjärnan kan vandra fritt. Då kan tankarna tänkas klart, och nya idéer kan uppstå. Utmaningar och frågeställningar som du funderat på länge kan lösas enklare, och din hjärna blir klarare och skarpare.

Hur ska man göra då?

Kan man boka in tanketid i kalendern? En del kan det eller förresten, alla kan planera in tid men det är ju ändå inte säkert att ”tankarna” kommer, Personligen tar jag ofta min tanketid under en promenad i skogen utan hörlurar. Plötsligt hör du ljuden omkring dig, och din hjärna slappnar av och låter tankarna börja vandra. Mina bästa beslut har inte kommit under forcerade möten i ett konferensrum, utan under dessa stunder av lugn och reflektion.

Det fungerar för mig men frågan är vad som fungerar för dig gällande att få tid att tänka klart? 

-Michael

Ps. det är jag på bilden en magisk höstmorgon vid Oxsjön i Göteborg