• 22 mars, 2019

GRIT – viktigare än någonsin

GRIT – viktigare än någonsin

GRIT – viktigare än någonsin 1024 1024 Michael Alphov

Det finns massor an människor som benämns som talangfulla av omgivningen. De lovordas och prisas och tycks ha hela sin framtid utstakad men verkligen är ofta helt annan. Det finns även människor som inte sägs ha samma talang men som ändå lyckas oerhört bra med det som de tar sig för. Det jag säger är att det inte alltid den som ”talangfullast” eller den som upplevs som smartast som lyckas bäst. Det är ofta något helt annat som räknas. Den som satt uttrycket GRIT på kartan är författaren Angela Ducksworth som också forskat oerhört mycket i ämnet vilket även resulterat boken som heter just GRIT. En bok jag rekommenderar alla att läsa. 

Vad är då GRIT? 

Enkelt kan man förklara det med ett inre driv och konsten att inte ge upp. Att vara uthållig, ihärdig och fokuserad på det som ska göras. Lite, eller mycket j-lar anamma för att använda klarspråk.

Självklart är det så att talang och genetik kan ta dig lång men utan träning och utveckling som kommer inte speciellt mycket att hända. Träningen behöver även vara metodiskt och strukturerad för att ge det resultat som önskas vilket även Anders K. Ericsson beskriver i sin bok Peak där han studerat människor som blir oerhört bra på det som de tar sig för. Världsledande för att tala klarspråk. Mängder av personer kan träna mycket och hårt men det gäller även att träna rätt i kombination med uthållighet. Många människor med ”GRIT” är inte bara uthålliga utan också extremt passionerade gällande vad de gör vilket ger dem en enorm fördel i kampen för att orka ”ta saker i mål. 

Detta är helt logiskt tänker jag. Gillar du något så är du villig att göra det som krävs för att lyckas på ett helt annat sätt än om du inte gillar det eller rent av ogillar det du håller på med. 

Vad kännetecknar en person med hög GRIT?

  • Personer som inte ger upp. Motgångar och misslyckande är bara hack i kurvan mot att lyckas. 
  • Personer som avslutar det de påbörjar. 
  • Personer som är vetgiriga och vill lära sig nya saker för att utvecklas. 
  • Personer med stort fokus som vad som ska göras och som sedan gör det som ska göras.   
  • Personer som har långsiktiga, tuffa och utvecklande mål som de arbetar metodiskt för att nå. 
  • Personer som inte multitaskar speciellt ofta för det tar bort fokus från det som mer viktigt på riktigt. 
  • Personer med stor passion för vad de gör. Ibland på gränsen till besatthet av en uppgift eller ett ämne. 
  • Personer som lär av sina misstag och kommer tillbaka smartare än innan. 

Hur kan man då tänka själv gällande GRIT? 

Fundera på vad som driver dig? Är du på rätt plats i livet? Arbetar du med rätt saker eller borde du göra något annat? Tar du till vara och utvecklar dina intressen? Är du passionerad i det du gör? Är du metodisk i din träning? 

 – Är du osäker kan du kolla din ”GRIT-Score” här 

Till sist..

Hur har du det i dagsläget och hur vill du ha det? Det bästa av allt har jag sparat till sist: GRIT kan tränas och utvecklas vilket gör att det är du som bestämmer hur bra det blir!

Ha en passionerad dag! 

-Michael