• 30 oktober, 2020

9 tips för hållbart hemarbete

9 tips-hållbart-hemarbete

9 tips för hållbart hemarbete

9 tips för hållbart hemarbete 1024 1024 Michael Alphov

Hållbart arbete. Är inte det vad det ytterst handlar om oavsett om vi arbetar hemma eller på kontoret? Att skapa ett hållbart sätt att arbeta som gör att vi mår bra och fungerar över tid. Jag vill både påstå och mena att hållbarhet inte är ett floskelord utan nyckeln till framgång. Långsiktig framgång där vi på ett hållbart sätt tar hand om varandra, våra kollegor och platsen där vi arbetar. Hållbart, ett jädra fint ord!

Här kommer därför mina 9 tips för att hållbart arbete utan någon inbördes ordning!

 

#1 Ha en tydlig start- och sluttid för alla dina arbetsdagar

När börjar du att jobba och när slutar du att jobba?  Planera och agera precis som om du hade varit fysiskt på jobbet. Det blir enklare för dig och enklare för alla dina kollegor, då alla har samma uppfattning och förväntningar. Berätta även för familjen om vilka arbetstider du har av samma anledning som att skapa rätt förutsättningar med dina kollegor. Det är inte helt lätt för dina nära att veta när du” är på jobbet” och när du ”inte är på jobbet” vilket bara leder till diskussioner.  Som extra krydda kanske du sitter vid köksbordet och jobbar vilket gör det ännu svårare för andra att veta att du är på jobbet. Nej, tydlighet  även här för att sätta förväntningarna rätt.

#2 Var fokuserad med flexibel

Givetvis ska du inte hålla på med en massa andra saker när du är hemma bara för att du är hemma men hej, det måste finns lite logik i saker också. Klart du kan starta en tvättmaskin mellan två arbetsblock, eller plocka ur diskmaskinen eller vad det nu kan tänkas vara du behöver att göra. Du kommer, om du inte överdriver, lätt hinnan med både jobbet och enkla hemmasysslor utan problem. Dessutom är det bra att komma bort från skärmen ett par minuter i pauserna.

#3 Planera och pulsera dina arbetsdagar

När ska man göra sina olika uppgifter? Detta är en av de viktigaste frågorna att ställa till sig själv. När ska jag göra de viktigaste och mest fokuskrävande uppgifter? När är jag oftast trött under dagen = enklare uppgifter? När blir jag, statistiskt, oftast avbruten under en dag? Allt detta måste du ha koll på för att kunna göra en rimlig planering. Är det dessutom kanske läge för en gemensam fokustid?

#4 Jobba i block

Korta och effektiva block är nyckeln till framgång. Jag har ”tjatat” om detta förut och kommer att göra det igen. Planera in dina arbetsblock och gör det du planerat att du ska göra. Ingen multitasking och inte för långa block. Vad du ska göra mellan dina block? Se nästa punkt.

#5 Ta pauser

Pauser är oerhört viktiga för både effektivitet, välmående och stressreducering. Det behöver inte alltid vara långa pauser utan 5-7 minuter mellan två ”arbetsblock” fungerar mycket bra för många. Du hinner lätt att hämta kaffe, gå på toaletten, slänga in en ny tvätt eller göra plankan i tre minuter + 20 armhävningar eller vad du nu vill göra. Viktigast är att släppa blicken från datorn ett par minuter. Läs gärna https://michaelalphov.se/ta-pauser-din-hjarna-kommer-att-tacka-dig/ där jag bland annat tar upp vad professor Göran Kecklund på Stressforskningsinstitutet har att säga om pauser.

#6 Gör en plan med kollegorna om tillgänglighet

När ska ”out of office”-skylten hängas upp för att ge alla medarbetare chansen att vara fokuserade? Vad har ni för förväntningar på varandras tillgänglighet? Får du ”dåligt samvete” om du inte svarar direkt i telefon, på chatten eller via mail när kollegorna hör av sig? Tror du att de tror att du inte jobbar?

Nej, red ut hur ni vill jobba och vilka ”krav” ni kan ställa på varandra gällande tillgänglighet. Ni kommer både må och samarbeta bättre.

#7 Rör på dig

Hemarbete ”inbjuder” till mer stillasittande an normalt så varför inte skapa en ny härlig vana. Kanske en morgonpromenad där du ”går till jobbet” och en likadan promenad på eftermiddagen där du ”går hem från jobbet”. Eller varför inte en lunchaktivitet? Det roliga är att man kan ta en promenad med en kollega fast på olika platser. Bara att ringa varandra och gå samtidigt. Jag gör detta ofta med personer jag samarbetar med och det fungerar perfekt!

#8 Ha en ”arbetsplats” om möjligt

Istället för att sitta i soffan eller i köket så är det bra, om det är möjligt, att ha en speciell arbetsplats hemma. Det behöver inte ens vara ett rum utan ett skrivbord som placeras på en smart plats. Att du sedan ”hoppar” mellan platser hemma när du gör olika saker är självklart både logiskt och ok. Själv ligger jag i soffan eller sitter i en ”läsfåtölj” när jag läsa på om saker etc. Funkar perfekt!

#9 Gör din veckoavstämning

Mitt mantra om veckoavstämning fortsätter av samma anledningar som vanligt. Hur håller man ihop allt? Hur ska man ha tid att reflektera? Att utvärdera? Att tänka framåt långsiktigt men samtidigt inte glömma det som ligger närmast? Hur ska man komma ihåg att hålla målen levande och som en naturlig del av vardagen? Allt detta är ofta frågor som ”dyker upp” för de flesta med jämna mellanrum och svaret är veckoavstämning!

Kolla gärna in:

Veckoavstämning hjälper dig att skapa kontroll

Veckoavstämning bör innehålla utvärdering för utveckling