• 26 oktober, 2020

5 steg till en bättre struktur

5 steg till en bättre struktur

5 steg till en bättre struktur 1024 1024 Michael Alphov

Struktur, detta fina men tråkiga!? ord. Vad betyder struktur för dig? Är det ens ett ”tråkigt” ord eller gillar du struktur? Personligen älskar jag struktur utan att låta det begränsa mitt liv eller mitt arbetssätt. Min tolkning av struktur är, och har alltid varit, att struktur är något som hjälper oss att frigöra tid. Tid som istället annars skulle ha slösats bort i värsta fall men som nu, tack vare en bra struktur, kan användas till något roligt och viktigt.

Om du reflekterar en stund så kommer du, förmodligen, att inse att du har massor av struktur i ditt liv som redan idag fungerar och har blivit till hållbara och sunda vanor. Det roliga är att när beteenden blivit till vanor så slutar vid tänka på vad vi gör och det ”bara sker”. Har vi då turen att det vi skapat är en bra struktur och goda vanor så är det bara att göra en ”high 5” med sig själv och fortsätta utvecklas.

Nu till utmaningen, hur gör man då för att få in mer struktur i sitt liv?

 

#1 Vart skaver det som mest?

Inom vilka områden behöver du mer struktur Är det din arbetsplanering? Är det din privata planering? Är det hur du hanterar du inkorg? Är det hur du prioriterar eller inte prioriterar? Eller är det något helt annat område? Gå igenom alla dina olika ”områden” och utvärdera dig själv för att veta var du ska börja din förvandling.

#2 Beskriv för dig själv vilken känsla du är ute efter?

Ja, känsla och inget annat. Hur vill du att det ska kännas i magen och hjärnan när dina nya vanor är på plats? En känsla av kontroll? En känsla av f-n vad skönt att detta är på plats? En känsla av att räcka till? En känsla av att du ger dig själv chansen att må så bra som möjligt?

#3 Gör din plan

Hur ska det gå till? Vad behöver du börja att göra? Vad ska du sluta göra? Behöver du hjälp? Ska du involvera någon annan? När ska det vara klart? Dokumentera och bryt ned alla steg i hanterbara bitar som du sedan planerar in i din agenda.

#4 Kör, bara kör!

Inget kommer att förändras eller utvecklas om du inte sätter bollen i rullning. Gör det du planerat att du ska göra i steg 3 och peppa dig själv för att fortsätta göra det du behöver för att bli mer strukturerad.

#5 Utvärdera och justera din förändringsresa efter behov

Hur går det? Behöver du justera något? Behöver du öka takten eller sänka densamma? Behöver du mer hjälp? Korrigera det som behövs och fortsätt sedan med steg 4.

Slutorden denna gång blir inga slutord utan en fråga: vad betyder struktur för dig och vad behöver du göra för att skapa den känsla du vill skapa?

Lycka till!