• 25 augusti, 2017

5 smarta tips för att vara effektiv när du arbetar hemifrån

5 smarta tips för att vara effektiv när du arbetar hemifrån

5 smarta tips för att vara effektiv när du arbetar hemifrån 1024 1024 Michael Alphov

Att arbeta hemifrån eller för den delen, någon annanstans än på jobbet kan vara världens bästa sätt att öka produktiviteten men det kan också vara det ”bästa” sättet att bli oerhört oproduktiv. För många spelar det ingen större roll vart man arbetar utan man presterar bra oavsett men för många andra blir det problem när man inte har några kollegor eller någon chef i närheten. Detta kan man ha massor av åsikter runt men fakta kvarstår, mindre saker blir gjort för en del personer när det egentligen borde vara tvärtom.

Personligen har jag inte något fast kontor sedan ett par år tillbaka då jag insåg att jag aldrig var där och när jag väl var där så var det bara för kortare stunder. Numera är mitt kontor hemma i vårt hus men jag arbetar lika ofta någon helt annanstans som en hotelllobby, utomhus eller ett kafé och måste erkänna att jag gillar det men kan samtidigt känna att gränsen mellan arbete och fritid är tunnare.

Förutom alla vanliga effektivitetstips som gäller även vid ”hemarbete” kommer här mina 5 bästa tips för att få till ett effektivt arbetssätt och jag kan med 100% ärlighet säga att jag följer alla tipsen slavisk själv:

Arbeta i block

Kort och komprimerat eller längre block är egentligen upp till dig själv. En intressant studie som genomfördes i Baltikum följ ett par år sedan visade att de personer som var mest effektiva arbetade enligt 52/17 principen. Ja, eller det var egentligen ingen princip utan visade sig att de som utnyttjade sin tid bäst vara fokuserade i 52 min och tog sedan rast i 17. Intressanta siffror men det mest intressanta är att du hittar dina siffror. Arbeta-rast-arbeta-rast osv. är modellen som håller. Ingen kan vara effektiv hela dagar så sträva inte efter det. 

Bestäm dina arbetstider

Oavsett om människor har en fysisk plats att gå till eller inte så mår de flesta bättre av att sätta ramar för när man startar att arbeta och när man planerar att sluta. Allt kommer bli lättare för dig och för människor i din närhet. Start- och sluttid för arbetsdagen helt enkelt.

Träna

Arbetar du hemifrån har du världens bästa chans att få plats med fysisk träning varje dag. Personligen tycker jag det är oerhört bra även för produktiviteten att få in ett pass under dagen och jag föredrar förmiddagen för det ger mig en bra ”skjuts” in i restens av arbetsdagen. En annan modell som jag ibland kör är att träna 5-10 minuter varje timme med s.k. cirkelträning där jag enbart arbetar med kroppen som redskap. Du kommer bli förvånad hur många armhävningar, knäböj, upphopp etc. som du kommer hinna med under en arbetsdag 🙂  

Utnyttja dina lunchrast till kompetensutveckling

Jag försöker alltid läsa, lyssna eller se något som gör att jag vet lite mer när jag somnar för kvällen än när jag vaknade. Det kan vara allt ifrån poddar, Ted talks, artiklar, några sidor i en bok och detta ofta samtidigt som jag äter. Ska man inte äta i lugn och ro tänker du? Jo, självklart men just detta passar väldigt bra för mig så samma sak gäller här, hitta vad som funkar för dig.

Fundera på om du behöver ha en speciell plats där du arbetar i ditt hem

On det är möjligt så är ett hemmakontor att föredra för de flesta. Avgränsningen mellan arbete och fritid blir tydlig men även detta passar inte alla. Vissa, som undertecknad, sitter ofta vid köksbordet, i soffan, på altanen eller i läsfåtöljen när jag arbetar. Mitt skrivbord som jag har hemma står långa stunder oanvänt men det jag är oerhört noga med är att ha allt mitt arbetsmaterial på mitt kontor och inte utspritt över hela vårt hus.

Det var mina tips och råd och har du något som saknas i listan tar jag gärna emot feedback och kommentera han du som vanligt göra på min Facebooksida eller på Instagram.

Ha en produktiv dag!

-Michael