• 30 november, 2018

Vilka stora stenar behöver du få plats med i din planering?

Vilka stora stenar behöver du få plats med i din planering?

Vilka stora stenar behöver du få plats med i din planering? 1024 1024 Michael Alphov

Känns det som du inte hinner med dina viktigaste saker för att det ”händer” så mycket hela tiden som du måste agera på? Får du skjuta upp alla stora uppgifter för det är ”ingen idé att börja idag” då du ändå snart kommer bli avbruten?

Tänk dig följande scenario, framför dig har du en helt vanlig 10-litershink och bredvid hinken finns en hög med sand. Högen med sand får gott och väl plats i hinken. Bredvid sandhögen så ligger även fyra stora stenar som alla får plats i hinken förutsatt att den är tom dvs. inte full med sand eller något annat.

Nu gör du så här: fyll hinken med sand hela vägen till toppen. Visst är det så att det inte finns en chans att dina stenar kommer att få plats hur mycket du än försöker.

Vad är då detta jämförbart med?

Tänk att hinken är detsamma som 40 timmar dvs. en arbetsvecka. Stenarna är dina fyra absolut och kanske största arbetsuppgifter och sanden är detsamma som ”småuppgifter”, ”bråttomuppgifter”, enkla uppföljningsaktiviteter, tidrapportering fika och socialt snack med kollegor etc.

TÄNK OM du istället gjorde tvärtom när du prioriterar och planerar tid.

TÄNK OM du tar din ”tidshink” och fyller den med de viktigaste stenarna och sedan häller på sanden. Jag tror och är övertygad om att väldigt mycket sand fortsatt kommer få plats men framförallt, så kommer det att bli en stor skillnad gällande din egen prioritering och planering.

Dagens uppgift till dig är:

Vilka ”stora stenar” har du som måste planeras in under december? Vilka projekt ska vara klara? Ska budgeten slutföras? Ska du förbereda och hålla utvecklingssamtal i december? Listan kan säkert göras ganska lång så min utmaning till dig att verkligen prioritera och boka in dina ”stora stenar” som kräver fokus och koncentration i din kalender. Jag törs lova att du kommer bli förvånad om vilken skillnad det kommer innebära för att skapa ett proaktivt arbetssätt istället för att bara reagera och agera i sista minuten.

Nu kör vi!

-Michael

”Planning is bringing the future into the present so that you can do something about it now” – Alan Lakein