• 21 april, 2017

Ska du redan gå hem?

Ska du redan gå hem?

Ska du redan gå hem? 1000 667 Michael Alphov

Många företag och arbetsplatser säger sig förespråka moderna och flexibla arbetsmetoder och arbetssätt. Man säger att det är OK att arbeta hemifrån och ordnar teknik och förutsättningar för alla medarbeta att verkligen kunna göra detta. Bra tänkt och agerat så långt men ändå dyker frågan, när någon går hem tidigare än vanligt, ofta upp: ”Ska du redan gå hem?”

I nyligen publicerad artikel i kollega skrevs följande:

Ska du gå hem redan? är det talande namnet på ett forskningsprojekt som bedrivs vid Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet. Projektet föddes delvis ur personlig frustration över att få sin närvaro på jobbet ifrågasatt.

Det är en känd friskfaktor att du mår bättre av att ha inflytande över hur du lägger upp ditt arbete, hur du fördelar din tid och hur du väljer att lösa dina arbetsuppgifter, det som vi kallar egenkontroll, säger Calle Rosengren som driver forskningsprojektet tillsammans med Mikael Ottosson.

Oerhört intressant tycker jag och det finns som alltid massor av lösningar på en utmaning som denna men jag anser att det handlar om, så ofta; mål, befogenheter, tydlighet & spelregler och förväntningar.

Följande behöver göras för att införa ett flexibelt arbetssätt som verkligen fungerar! 

Mål

Här gäller det att ha mod som ledare i en flexibel organisation. Det handlar om att fokusera på VAD som ska göras och inte VART det görs. Oflexibla ledare tycker ofta att det är enklast att ”hålla ordning” på sina medarbetare om de är på plats men jag anser inte att det finns någon som helst korrelation mellan verkligt resultat och närvaro på kontoret.

Sunt förnuft måste givetvis råda då det även finns massor av uppgifter som görs bäst på kontoret. Mera fokus på prestation och resultat än närvaro helt enkelt.

Befogenheter, tydlighet och spelregler

Vad är OK och vad är inte OK? Ska det finnas ”drop-in” och ”drop-out” tider? Får alla bestämma sin egen tid till 100%? Med befogenheter kommer också skyldigheter vilket absolut inte får glömmas bort och det mesta gällande förväntningar faller in under punkten mål. Med tydlighet i ”spelreglerna” kommer massor av potentiella konflikter att försvinna då alla vet vad som gäller och inte gäller.

Förväntningar

Här gäller tydlighet igen. Vad är förväntningarna från företaget, ledningens och medarbetarns sida med att införa ett flexibelt arbetssätt? Vad är syftet och vad är målet? Hur ska det följas upp? Hur ska man mäta att det blivit framgång och förbättring? Alltför ofta när det lanseras ett flexibelt arbetssätt följs det inte upp överhuvudtaget vilket kan leda till frustration och potentiella konflikter då det ofta är spelreglerna som ”töjs på” av ett fåtal individer.

Hur gör ni med att skapa en flexibel arbetsplats?

– Michael