• 28 april, 2017

Struktur är visst kreativt!

Struktur är visst kreativt!

Struktur är visst kreativt! 1000 667 Michael Alphov

Ett tomt skrivbord innebär inte att du inte har något att göra och ett rörigt skrivbord är inte ett tecken på kreativitet. Visst har du hört detta förut om du har ett rörigt och ostädad skrivbord har du förmodligen svalt påståendet med hull och hår för då har du sluppit att rensa upp i röran som du själv skapat genom att inte ha koll på dina saker, eller? 

Dock tycker jag att det är lika bra att vi klargör det direkt, ett tomt skrivbord handlar inte om att du inte har något att göra eller att du inte är kreativ….

Personligen har jag alltid arbetat med ett ”rent” skrivbord och det jag lilla jag har haft på mina skrivbord genom åren har varit väl uppmärkt och haft ett klart syfte. Det gör att jag tycker det är både fascinerade och intressant att ”stöta på” människor som är totalt olika mig själv i tänket gällande skrivbord. Jag har träffat en dam som hade över 80 porslinskatter på skrivbordet! Ja, du läste rätt och svaret på varför var; ”jag gillar ju katter”….

Jag har träffat en man som hade en chokladkaka från 1981 i sin skrivbordslåda och detta var bara för att par år sedan. Varför var samma fråga till honom och hans svar var att det är inget fel på den. Ska du äta den frågande jag? Nej, så klart inte svarade han. Vad ska du då ha den till var mins nästa fråga och på det fick jag inget svar…

Måste det då vara sterilt och tråkigt på skrivbordet och kontoret?

Nej, självklart inte! Du får gärna ha sköna tavlor, blommor, porslinskatter(inte 80 på skrivbordet bara), kort, färgglada väggar och möbler mm. både på ditt skivbord och på ditt kontor. Ja, du fattar nog vart de olika sakerna ska vara men kontentan är att om du mår bra av kort, färg, blommor etc. så kommer du också att prestera bättre. Inga konstigheter så klart men det jag pratar om i detta fall är att är att ta bort allt som stör dig, är i vägen för dig, distraherar dig och saker som upplevs som oprofessionellt av dina gäster som besöker ditt kontor. Allt detta ska genast tas bort tillsammans med alla högar som ligger på ditt skrivbord. Ska du ha kvar materialet ska det vara på rätt plats och rätt plats är en plats som är uppmärkt och anpassad för materialet. 

Följ dessa tre enkla steg om du vill göra skillnad!

1. Bestäm varför du vill ha en skillnad 

Är du inte nöjd med nuläget gäller det att fundera på hur du vill att det ska vara. Vill du leta mindre efter saker? Vill du ha mindre antal saker som stör din koncentration? Vill att ditt kontor ska ser mer proffsigt ut när du har kunder/gäser på besök? Fundera på varför du vill göra skillnad så kommer det vara oerhört mycket lättare att göra skillnad. 

2. Ta bort allt som du inte behöver i din nya miljö

Håll det gärna så minimalt som möjligt. Allt som du inte har nytta av ska bort helt enkelt för att du enkelt ska kunna skapa och hålla ditt nya system. 

3. Avsluta varje dag med att sortera undan allt material som du har framme

Ett bra tips är att tänka som en brandman; när du har använt något ska det läggas tillbaka på sin rätta plats direkt. Inte sen utan nu. Detta kommer göra det oerhört mycket lättare för dig att hålla ordning och faktiskt hitta det du söker nästa gång du behöver det. 

Vill du fördjupa dig ytterligare kan du läsa 7 tips för att skapa en bra fysisk struktur

Stort lycka till och kom ihåg att oordning inte är detsamma som kreativitet utan skapa förutsättningar för kreativitet genom att ta bort allt som ”stör!”

-Michael