• 9 mars, 2018

”Man bottnar i lite jäkla ordning och reda”

”Man bottnar i lite jäkla ordning och reda”

1024 1024 Michael Alphov

”Jag hinner inte leda min personal” är en mening som jag ofta får höra när jag arbetar med chefer inom olika företag. ”De gör inte som jag/vi sagt” är en annan kommentar som är precis lika vanlig och en tredje kommentar är att ”tänk om min personal tog lite mer intiativ”. Personligen tycker jag att detta bottnar i en massa olika anledningar som otydliga mål, otydliga värderingar och otydliga uppdrag och därför blir man glad när man läser om det ledarskap som Janne Andersson står för! 

Hur gör Janne då? 

Vilken Janne Andersson kanske du tänker? Den Janne jag pratar om är förbundskaptenen för herrlandslaget i fotboll och jag har läst flera intervjuer med honom genom åren och ett flertal av dessa gjordes innan han fick sitt nuvarande arbete men han återkommer till samma saker som jag beskriver nedan. I DI weekend (endast för DI prenumeranter) blev han, för ett tag sedan, intervjuad och jag blev återigen glatt påmind av hans tankar och idéer om hur man ska bedriva ett framgångsrikt ledarskap.

Hur mäter man då framgång utan att det blir subjektivt? I landslagets fall är det inte speciellt subjektivt i slutändan då resultatet av bra prestationer blev en kvalificering sig till sommarens kommande VM! Helt enkelt massor av bra prestationer som tillsammans gav ett bra resultat.

Det är framgång om ni frågar mig. 

Vad gör då Jannes ledarskap framgångsrikt? 

Han pratar om tydlighet, struktur, gemensamma värderingar för att skapa samsyn och något som alla kan förhålla sig till. Det roliga är att många som hör orden struktur och tydlighet säkert tänker att det inte blir kreativt och förmodligen ganska tråkigt men jag menar att det är precis tvärtom. Läser man sedan vad Janne säger i sin intervju så har han samma uppfattning. ”…det skapar en trygghet både på planen men också utanför, och den bidrar med kreativitet, prestationer och glädje”.

Förenklat kan man säga att när man vet vilka ramar som gäller och vilka förväntningar som finns så finns en enorm flexibilitet och möjlighet för att individer att göra en bra individuell prestation. 

”Man bottnar i lite jäkla ordning och reda” säger han vidare och det är precis så det är. 

Veckans utmaning är att fundera på om du har rätt förutsättningar för att prestera ett så bra resultat som möjligt varje dag? 

Nu kör vi! 

-Michael