• 18 mars, 2024

Skaffa dig en kompis

En chef som är nöjd med sitt ledarskap efter ha skaffat en kompis

Skaffa dig en kompis

Skaffa dig en kompis 1000 1000 Michael Alphov

Öppet brev till alla chefer som kämpar på där ute!

Har Du varit med om att det ibland kan kännas väldigt ensamt på jobbet? Tempot är högt, personal ska ledas, budgeten ska vara i balans, personal ska stöttas, beslut ska fattas och projekt ska både startas och slutföras och allt, helst, samtidigt. En viss känsla av att inte räcka till kan infinna sig men du berättar inte detta för någon för ”alla andra” har också så mycket att göra och du borde ju faktiskt klara av detta för det för ju ditt jobb som chef…

Situationer som ovan stöter jag ofta på när jag tränar och coachar personer i näringslivet och min uppfattning är att desto ”högre upp” personer befinner i organisationen desto mer ensam kan man uppleva sig vara. Känslan som kan infinna sig är att de verkligen borde klara av att hantera situationen för det är ju faktiskt de som är chefer. Det är de som ska fatta alla beslut. Det är deras ansvar. De är inte ”med i gruppen” längre för de är chefer och det är de som ska ha svaren på alla frågor enligt vissa medarbetare (Detta är, så klart, inte sant men det bryr sig vissa ändå inte om) 

Den sammantagna känslan kan bli otillräcklighet, ensamhet och osäkerhet vilket inte leder till något gott. 

Du behöver en kompis, ett bollplank

För att komma ifrån känslan och situationen av ensamhet och otillräcklig finns det ett bra knep att ta till som inte är varken krångligt eller dyrt och det är att du ska ska skaffa en kompis! 

Jag är säker på att du redan har kompisar men nu ska du skaffa en kompis som kan vara ditt bollplank och vice versa. Det ska vara någon som du litar på, någon som du kan du kan prata om gällande allt med och det behöver inte vara en person på ditt jobb utan personen kan arbeta någon annanstans. Det viktiga är att ”din kompis” har en liknande situation som du har för annars är det svårt att sätta sig in i den andres vardag. 

Tipset är att ni träffas var 4:e till 6:e vecka över en lunch eller kaffe men jag har klienter som även gör detta via Teams/Zoom och tycker att det fungerar utmärkt så här handlar det mer om att hitta rätt kompis oavsett vart kompisen befinner sig. Har ett lysande exempel på en två personer som kör detta koncept sedan många år där en person bor i Italien och den andra i Sverige. 

Personligen pratar jag ofta om affärsrelaterade frågor med min poddkompanjon Oliver som befinner sig på en annan ort än så då gäller telefon eller Teams/Zoom.  

Hur ska ni då lägga upp en träff för bäst effekt? 

Nummer ett måste ni komma överens om hur Ni vill ha det. Vad Ni ska fokusera på och hur Ni ska genomföra era träffar men förslag på agenda kan vara: 

  • Hur mår du, på riktigt, idag? 
  • Vad gör du bra idag och varför? 
  • Vad gör du mindre bra och varför? 
  • Är det någon speciell situation som ”pågår” just nu som du vill diskutera? 
  • Vad ska du utveckla till nästa träff i ditt ledarskap? Något speciellt du ska tänka på? 
  • Vad är målet till nästa träff för er båda? 

Frågorna är tänkta som ett underlag till diskussion och inte som ett förhör och ni bestämmer själva om ni dokumenterar eller inte. 

Vinsterna med att skaffa en kompis är stora 

Du får ett bollplank som befinner sig i samma situationen som dig. Du får någon som är objektiv och kan ställa alla ”varför” frågor som du kanske själv inte ställer. Du får en ventil för att slippa gå och grubbla på allt själv samt så så du chansen att hjälpa en kompis till framgång. Bara vinster som du märker och jag lovar att du inte har något att förlora så ut och leta reda på din nya kompis! 

Nu kör vi! 

-Michael