• 25 mars, 2024

Attitydens kraft är enorm

Attitydens kraft är enorm

Attitydens kraft är enorm 1000 1000 Michael Alphov

Att jag gillar idrott och i synnerhet fotboll är en illa dold hemlighet speciellt för er som lyssnar på podden Alphov & Lopez. Jag ser på mängder av fotbollsmatcher (för många om du frågar min fru :)), jag har spelat hundratals matcher och coachat hundratals men även du som inte gillar sport eller fotboll kan vara lugn. Detta inlägg kommer intressera även dig hoppas jag.

Ibland händer det saker i fotbollsmatcher som är helt svåra att förklara. Bra spelare presterar mindre bra, ja ibland helt uselt med följden att hela laget underpresterar. Den dåliga prestationen, från en eller ett fåtal, smittar snabbt av sig och det blir en nedåtgående spiral som nästan verkar vara omöjlig att stoppa. Spelarna börjar att klaga på varandra, tränaren försöker med diverse instruktioner få fart på det hela och finns det publik börjar även de misströsta och det förmodligen ganska högljutt. Där kunde denna historia vara slut och det är den i många fall då lag/team/grupper inte kommer ur situationen de befinner sig i. Det tar stopp. 

Men, det finns alltid en möjlighet att göra annorlunda!

Tränaren gör plötsligt ett byte och in kommer en spelare som av någon anledning inte startade matchen. Han eller hon har bestämt sig för att göra skillnad och det syns redan när spelaren löper till sin position på planen. Spelaren peppar, ropar ut direktiv, applåderar, har en stolt och rak rygg och visar med hela sitt kroppsspråk att nu j-lar ska det bli skillnad. Vi ska vända detta. 

Matchen sätter igång igen och spelaren sätter full fart i sina löpningar, tacklingar och i kommunikationen med sina medspelare. Alla manövrar är garanterat inte helt taktiskt smarta eller perfekt men det som sakta, sakta sker är att medspelarna inser att det faktiskt går att göra något. Kan han/hon så kan jag. 

Spelare efter spelare börjar att ta en extra löpning, en extra tackling, målchanser skapas och publiken som helt nyss tyckte att lagets insats var det sämsta de sett (förmodligen hade de rätt) börjar nu aktivt att stötta sig lag. Det som nu smittar är den positiva känslan och attityden. 

Vad är då jag vill säga med detta?

Jo, att du bestämmer med vilken inställning du tar dig an saker, hur du väljer att kämpa och din attityd handlar om hur du hanterar och behandlar det som sker runt dig. Oavsett hur dåligt saker går eller hur svårt läget är finns det, i princip, alltid en möjlighet att göra skillnad med sin inställning och attityd. Det finns alltid minst två val – kämpa eller inte kämpa. 

Om du väljer att kämpa, för det handlar om att kämpa, eller väljer att inte kämpa är ditt eget val och ingen annans. Ibland kan det dock vara skönt med en kollega, kompis eller lagkamrat som går före och visar vägen.

Tänk om DU är den kollegan, kompisen eller lagkamraten som inspirerar och peppar andra till stordåd, vore inte det en skön känsla? Testa redan idag – du har verkligen allt att vinna! 

-Michael

”Vill du ha skillnad måste du göra skillnad”