• 16 mars, 2018

Stressad? Våga säg nej

Stressad? Våga säg nej

Stressad? Våga säg nej 1024 1024 Michael Alphov

Har du tänkt på att vi människor ofta säger ja till saker fast vi egentligen borde säga nej? Detta gäller för nya uppgifter på jobbet men även i privatlivet. Varför ramlar vi i denna fälla gång på gång på gång kan man undra när påföljden blir att du har en stressad vardag?

Låt mig beskriva en normal dag…

Föreställ dig hur en arbetsdag går till, ja eller du behöver kanske inte en föreställa dig för det jag strax beskriver är hur det ofta det går till under en arbetsdag. Du har en plan för dagen som du arbetar med när  förfrågningar om du kan hjälpa till med ett nytt projekt ramlar in, du behöver hoppa in på ett möte du inte planerat för, du måste åka med på en viktig kundlunch, telefonen ringer, du får frågan om att göra den ”där uppgiften” som du gjorde så bra senast (men egentligen borde den göras av någon annan) etc.

Allt kommer, givetvis, inte på samma gång utan vid olika tillfällen under dagen med påföljden att många människor upplever att de tappar känslan för hur lång tid de olika uppgifterna egentligen kommer att ta. Dessutom är det svårt att veta om man hinner göra allt nytt OCH allt som var planerat då det är svårt att se helheten när de olika uppgifterna kommer vid olika tillfällen. Det blir, helt enkelt, oerhört lätt att säga ja till det mesta för man har inte riktigt koll på läget…

Dock är det så att för varje nytt JA så säger du samtidigt NEJ till de saker som du redan sagt JA till. Tänk det motsatta scenariot, alla nya uppgifterna kommer plötsligt till dig samtidigt: skulle du nu säga JA till alla? Troligtvis inte och du skulle prioritera hårt för att bara säga JA till det som du verkligen borde och hinner göra.

Det finns en annan aspekt i det hela också och där är den inbyggda ”viljan” att vara till lags, hjälpa till, ställa upp för företaget/chefen/kollegan eller vad det nu må vara. Problemet är ju bara om vi fortsätter säga ja utan att tänka på konsekvenserna så lurar vi inte bara oss själva utan även de som vi sagt ja till. De räknar ju med att vi gör dessa uppgifter men i själva verket vet vi ju innerst inne att vi inte hinner med.

Vad kan du då göra?

1. Säg Nej fast JA!

Fråga när uppgiften skall vara klar. Oftast är det inte ”panik” utan du kan planera in det i din kalender med hänsyn tagen till det som redan finns där.

2. Sluta göra andra personer jobb!

Du ska inte bli en stor individualist som bara tänker på dig själv men du ska tänka efter vad du säger nej till när du börjar göra andra personers arbete. Det blir alltid en konsekvens för ditt eget arbete. Problemet är ju istället att personen som du gör jobbet för troligtvis inte har kontroll på sin egen situation.

3. Delegera allt du inte ska göra själv och prioritera stenhårt gällande resten!

Oavsett din goda vilja så kommer du inte hinna göra allt utan fokusera på det du verkligen ska göra och gör det riktigt bra! Det kommer verksamheten må bra av. Det kommer du må bra av.

Fråga: vad skulle du prioritera att gör mer av om du fick chansen? 

Ha en fortsatt bra dag!

-Michael