• 15 mars, 2021

Har du bländats av tomteblosseffekten?

Har du bländats av tomteblosseffekten?

Har du bländats av tomteblosseffekten? 1024 1024 Michael Alphov

Visst har du sett ett tomtebloss någon gång? ”Tomteblosseffekten” innebär att det brinner otroligt fint och gnistorna är snygga och sprakande. Problemet med ett tomtebloss är att det är en brinntid på ett par sekunder vilket gör att det hela är över innan det, i princip, ens börjat. Vad är symboliken i detta då? Jo, om vi jämför med att förändra beteende genom att vi försöker skaffa oss ny och mer framgångsrika vanor för att få ett bättre resultat, må bättre, stressa mindre, får mer tid över till roliga saker etc. så blir symboliken ibland slående anser jag.

Tänk efter själv; du har bestämt dig för vad du vill och sätter igång med stor ambition och allt går perfekt. I början. Sedan händer något som får dig ur fokus, du ramlar tillbaka i gamla (o)vanor och snabbt har den sköna känslan du hade gällande din ”utveckling” försvunnit. Jag vill påstå att det som hänt är att den berömda!?” Tomteblosseffekten” hart slagit till ännu en gång och du ursäktar dig med att det inte gick, det var för svårt, det var någon annans fel….

Hur gör myror för att lyckas?

För att lyckas med en bestående förändring krävs en hel del saker som MÅL (anledningen till varför du överhuvudtaget gör det hela), MOTIVATION (det som får dig att starta) men det betyder ingenting om du inte bestämmer dig för att vara UTHÅLLIG. Att förändra tar tid. Det kommer gå bra ibland och mindre bra ibland på ”vägen” till målet. Det kommer att vara jobbigt. Det kommer vara svårt (annars hade alla gjort det) men det kommer alltid att vara värd det.

En väldigt konkret och fungerande metod som är den totala motsatsen till tomteblosseffekten är att göra som myrorna. ”Myrstegsmetoden”, som alltid funkar, innebär att du varje dag tar ett litet, litet steg framåt mot ditt mål. Vissa dagar blir det ett ”älgkliv” men fokusera på att minst ta ett (litet) myrsteg varje dag i rätt riktning. Upprepa dina bra vanor och bra beteenden varje dag för de kommer att ta dig, sakta men fokuserat, fram till ditt mål och du kommer vara en av de som verkligen gör skillnad. Den gamla sägningen att ”Rom inte byggdes på en dag” stämmer bra och detsamma gäller dina nya sköna vanor heller.

Det kommer att ta tid att förändra med din nyckel till bestående förändring och resultat är din uthållighet. Glöm aldrig det. 

Ha en produktiv vecka!

-Michael