• 4 september, 2020

Du måste säga nej för att kunna säga ja

Du måste säga nej för att kunna säga ja

Du måste säga nej för att kunna säga ja 1024 1024 Michael Alphov

Jag har svårt att säga nej till massor av saker. Saker som kan komma från andra eller från mig själv. Saker som är spännande, intressanta, roliga och utmanande. Som exempel vet jag inte hur många nya affärsidéer jag kommit på bara under senaste kvartalet eller alla saker jag vill vara med på i olika sammanhang.  Problemet är att jag är oerhört medveten om utmaningen med om detta men ändå ramlar jag ibland i fällan och väljer fel saker. Eller väljer, det är inte en säkert att jag väljer utan försöker vara med överallt…

Jag vet inte hur det är för dig men många människor jag möter berättar om precis samma utmaning som jag nämner ovan. ”Hur ska jag kunna välja?” är en oerhört vanlig fråga de förväntar sig att jag ska kunna svara på vilket jag givetvis inte kan. Det är bara du som vet vad som är viktigt på riktigt.

Dessutom är vi rädda för andras känslor mer än för våra egna

Vad menar jag med det egentligen? Jo, att vi ofta säger ja till andra bara för att säga ja. Att göra någon annan nöjd och glad. Att hålla våra relationer vid liv för att andra ska gilla oss men problemet är att vi tenderar att säga ja även till personer vi inte känner. Varför? Jag tror det handlar om att vi alla vill ge ett intryck av att vara hjälpsamma och lagspelare till allt och alla vilket, givetvis, i grunden är bra.

Problemet blir bara att det som händer faktiskt är helt tvärtom.

När vi säger ja till för mycket och för många kommer vi misslyckas att leverera och då kommer vi istället skada våra relationer och uppfattningen från andra, som tidigare var hjälpsam, är nu istället opålitligt viket är en stor skillnad. Allt du ville var ju bara att hjälpa till. Hur kunde det bli så här?

Vad händer om du inte säger nej?
  • Du kommer inte kunna säga ja till rätt saker
  • Du kommer inte styra din prioritering och tid själv
  • Du kommer lova saker och skapa förväntningar som du inte kan hålla
  • Du kommer göra andra besvikna för utebliven leverans
  • Du kommer bli stressad och irriterad
Det handlar om att vända på myntet

Istället för att tänka på allt nej du kommer att säga tänk på alla ja. Om du du börjar att välja bort kommer du istället att välja det som är viktigt på riktigt. Det som gör skillnad på jobbet, för din utveckling, för din hälsa, för din familj och-/eller dina vänner.

Vad väljer du?

-Michael