• 17 maj, 2019

Hur länge kan du vara koncentrerad egentligen?

Hur länge kan du vara koncentrerad egentligen?

Hur länge kan du vara koncentrerad egentligen? 1024 1024 Michael Alphov

Tempot är uppskruvat och för att hinna med ”allt” som ska göras så finns det absolut inte plats för raster. Hur ska man hinna med om man tar en paus? Det kan, på sin höjd, finns utrymme för att snabbt springa och hämta en kopp kaffe och lunchen äts framför datorn. Det kanske till och med är så illa att du tillhör de som anser att raster är för dem som inte har ambitionen av att göra ett bra jobb….

Vet du vad? Det är dags att tänka om gällande hur länge du kan vara koncentrerad….

En studie publicerad på Fast Company för ett par år sedan kallad ” The Exact Amount Of Time You Should Work Every Day” menar på motsatsen och jag är helt enig efter alla mina år med att hjälpa personer och organisationer att jobba smartare. Det är nämligen bevisat, i denna studie, samt i massor av andra studier att vi människor inte kan koncentrera oss i alltför långa pass utan paus. Det kan ju faktiskt finnas en anledning till att skolan arbetar i block dvs. lektion, rast, lektion etc. 

Studien som publicerats var gjort av Draugiem group och de använde en app kallad DeskTime för att mäta hur deltagarna utnyttjade sin egen tid och resultatet är förbluffande. Jag citerar: 

”What they found was that the 10% of employees with the highest productivity surprisingly didn’t put in longer hours than anyone else. In fact, they didn’t even work full eight-hour days. What they did do was take regular breaks. Specifically, they took 17-minute breaks for every 52 minutes of work”

För mig är detta ingen nyhet alls och jag pratar alltid om vikten av att arbeta i block med regelbundna pauser emellan vid alla mina föreläsningar och jag kommer fortsätta att göra så. Trots alla artiklar i ämnet och trots att vi som föreläser i ämnet propagerar för arbetsblock med pauser mellan så verkar det som det inte riktigt fastnat för många. Eller så har det det faktiskt det men i stressade lägen har många en tendens att glömma allt smart de lärt sig och bara fokusera på att göra saker vilket i sak. Dock blir det i detta fall kontraproduktivt då ett smart förhållningssätt till både sin egen förmåga och tid saknas. 

Tipset är att göra saker i block! Hur länge är alltid följdfrågan och där finns inget bra svar mer än att blocken inte får vara för långa. För vissa uppgifter är 20 min perfekt och för andra 40 min. Prova dig fram och lär av det som fungerar och skruva på det som inte fungerar men att du ska arbeta i block råder det inget som helst tvivel om. 

Testa och jag lovar att du inte kommer ånga dig. Att du även stänger av alla ”signaler” som stör och inte multitaskar under dina block ser jag som självklart. 

Lycka till!