• 24 augusti, 2018

5 steg för ett ökad fokus som leder till ett bättre resultat

5 steg för ett ökad fokus som leder till ett bättre resultat

5 steg för ett ökad fokus som leder till ett bättre resultat 1024 1024 Michael Alphov

Bestäm dig för vad du vill uppnå – fokus

Har du 100% klart för dig vad du vill ska vara klart, ha skett, förändrats eller påbörjats under det kommande året? Om inte, så se över dina och företagets mål och delmål – det är där din framgång börjar. Tydlighet, fokus och klarhet över mål och uppdrag är ledorden och grunden för all prioritering, delegering och planering. Glöm inte eller de viktiga prestationsmålen som är vägen fram till resultatmålen.

Starta och stäng alla din arbetsdagar

Dina första och sista 10 minuter på kontoret ska, varje dag, vara en uppstart respektive summering av arbetsdagen. På morgonen kollar du igenom dagens agenda och planering för att se att dina prioriteringar är rätt. Innan du går hem städar och strukturerar du ditt kontor så det är rent och snyggt. Alla papper och saker ska vara på rätt plats. Se även över din kalender och att-göra-lista om allt du hade planerat göra är under dagen är gjort. Om inte så prioritera och planera om. Med dessa enkla medel har du bra kontroll och kan ”lämna jobbet på jobbet” samtidigt som du är förberedd inför morgondagen. Inga lösa trådar helt enkelt = lugn och ro och möjlighet till att ha fokus på familj, vänner eller vad nu som är viktigt utanför arbetet.

Jobba i block för ett ökad fokus

Multitasking fungerar inte utan leder bara till stress, splittring och dåligt fokus. Just möjligheten att fokusera är ofta en bristvara för många tjänstemän och en modell som fungerar väldigt bra när det kommer till planering är att göra som i skolan. Dvs. fokusera på ett ämne, en uppgift under 30-60 min för att sedan ta en kort paus innan ett nytt arbetsblock tar vid. Testa och du kommer bli förvånad över hur mycket du hinner med på 30-40 minuters fokuserat arbete!

Glöm inte luft när du planerar

En bra planering innehåller både fokuserad ”blocktid” som beskrivs ovan samt ”luft/oplanerad tid” för att kunna hantera det oförutsedda som händer varje dag. Du vet inte vem som kommer in genom din dörr eller vem som ringer och med vilken fråga. Saker händer helt enkelt oavsett hur bra din planering är och att överboka sin tid är precis lika illa som att inte boka alls då konsekvensen blir densamma. Saker blir inte gjorda helt enkelt och mitt förslag är att cirka 25% av dagen ska vara obokad tid.

Ta hand om din kropp för det är den enda du har

Träning i alla former är otroligt viktigt för att du ska må bra och därmed kunna prestera bra. Det behöver inte göras så märkvärdigt utan hitta din träningsform, som du trivs med och tycker är kul för det är då det kommer bli en skön vana som håller över tid och förhoppnings resten av ditt liv.

Det roliga är att ”meditation in motion” kommer göra dig mer kreativ och lösningsorienterad. Vem känner inte igen sig i påståendet att ”när jag var ute och sprang kom jag på hur vi ska lösa problemet vi har på jobbet”? Rörelse skapar kreativitet.

 

Fokus är nyckelordet.

-Michael