• 28 februari, 2019

Fokusera för att prestera

Fokusera för att prestera

Fokusera för att prestera 1024 1024 Michael Alphov

Fokus. Detta härliga med ibland svåra tillstånd att uppnå för det är ju så mycket som händer som man måste vara med på. Eller måste man det egentligen? Kan det vara så att vi ibland ställer till det för oss själva genom otydlighet i vad vi egentligen borde göra? Eller vad som är viktigt idag? Dessutom finns alltid den svåraste frestelsen av dem alla, FOMO!
Fomo står för Fear Of Missing Out och kan beskrivas som rädslan att hamna utanför och är idag ett stort, stort problem bland både unga som lever sitt liv på olika sociala media men också för personer i arbetslivet. Jag menar som exempel att många idag tror att  de ska svara på inkommande mail inom 30 sekunder eller att de alltid måste vara tillgängliga för ”avbrott” eller att de tackar jag till ALLA möten som de blir inbjudna till med följden att man ibland undrar vart man har hamnat och vad man gör där… 

Så har kan vi inte ha det och därför är det läge för dig att fundera och bestämma hur du vill ha det inom följande områden:

När är din primetime?  

Med primetime menar jag den tid på arbetsdagen som det är störst chans för dig att kunna hålla fokus och vara koncentrerad utan att det blir massor av avbrott. På dessa tider ska du planera in dina svåraste och mest komplexa uppgifter.

Behöver du skapa mer ”flightmodetid” i ditt liv?  

Tänk dig en stund helt utan avbrott. Inga mail som ”plingar”, din telefon är satt på ljudlös och dörren till ditt kontor är stängd alternativt har du satt dig i den tysta delen i ditt aktivitetetsbaserade kontor. Inget kan egentligen störa ditt fokus och du kan göra det du planerat att göra. Alla uppgifter kräver inte fullständigt fokus så var noggrann med vad du väljer att göra när du använder knepet med flightmode.
Ps. att du stänger av alla signaler, notiser och pling i din telefon och dator tar jag för givet.

Multitasking funkar inte. Punkt slut.  

Ska du hålla uppe ditt fokus och din kvalité så gäller det att göra en sak i taget och inget annat. Direkt du hoppar mellan uppgifter så tappar du möjligheten att fokusera. Jag skulle vilja påstå att tron på att multitasking fungerar är ett av de största problemen för tjänstemän idag. Det har aldrig fungerat och kommer inte att fungera för uppgifter som kräver fokus.

Tacka nej till till alla möten utan syfte och mål  

Slöseri är aldrig bra för ditt fokus och möten utan syfte och mål är en stor bov i dramat. Om mötet som du blivit kallad till inte har ett tydligt syfte eller ett tydligt mål med vad som ska uppnås så mitt råd att tacka nej alternativt att fråga mötesorganisatören gällande syfte och mål. Saknas syfte och mål så kommer tiden slösas bort och ditt fokus för resten av dagen kommer att påverkas negativt.

Jobba i block  

Ingen kan fokusera åtta timmar om dagen. Bryt ned dina arbetstid i mindre block med pauser mellan blocken. Ditt fokus kommer öka och du kommer få mer gjort genom att arbeta mindre men mer fokuserat. Bra va!

Andra saker att tänka på för att få chansen till fokuserat arbete kan vara att se över när du arbetar dvs. när börjar du och när slutar du? Kanske du kan börja tidigare för att få större chans till fokustid på morgonen?  Vidare kan ni behöva bestämma hur ni ska arbeta i din grupp eller i ditt team för att ge varandra chansen till fokustid? När är det OK att avbryta varandra och när är det inte OK? Kanske ska ni införa gemensam ”fokustid” varje dag då alla göra sina svåra och koncentrationskrävande uppgifter?

Allt för att ge alla möjlighet att fokusera för att prestera.

Hur gör du?