• 5 februari, 2024

Är du på rätt väg och springer?

Är du på rätt väg och springer?

Är du på rätt väg och springer? 1000 1000 Michael Alphov

Vi är bara några veckor in på det nya året, och tyvärr har jag under mina utbildningar träffat flera personer som redan hamnat i ett stressigt tillstånd, där det verkar som om allting är bråttom. De berättar om en tillvaro där de inte inte tar pauser, inte hinner ha ordentliga samtal med sina kollegor, inte hinner avsluta uppgifter som behöver slutföras, och det verkar som att det är för alldeles mycket ”nytt” som måste hela tiden måste hanteras.

Det som är mest tråkigt är att dessa personer oftast inte är medvetna om hur deras beteende påverkar dem själva och andra. Ännu mer tråkigt är att det finns de som är medvetna men ändå fortsätter agera på detta sätt…..

Efter ett av dessa möten kom jag att tänka på en bild jag tog på en skylt som som satt i en rabatt i Sunne för ett par år sedan. Tycker den sammanfattar allt ovan på ett väldigt bra sätt. Om du känner att något av det jag beskriver passar in på dig själv eller din organisation, finns det bara en sak att göra – dra i nödbromsen och stanna innan ni springer för långt åt fel håll.

Gör istället så här!

För att göra 2024, och alla andra år givetvis, så bra som du vill och önskar och för att uppnå de mål du satte för året, är det viktigt att vara säker på att du och dina kollegor springer på rätt väg. Prioritera stenhårt enligt viktigt vs. bråttom modellen som innebär att du alltid ställer följande kontrollfråga när något ska beslutas: ”är det viktigt?” Rimlig fråga men hur ska man veta om det är viktigt då? Jo, uppgiften/beslutet ska ta dig/er närmare något av de mål som satts upp. Nästa del av kontrollfrågan är ”när ska det vara klart?”. Allt varken ska eller måste göras nu utan planera istället in när det det ska göras.

Så till sist, se till att du är på rätt väg och väl där kan du springa så mycket du kan, vill, ska och orkar för att göra 2024 till ett härligt år.  Får du dessutom med dina kollegor och ditt team på samma väg kommer året bli magiskt!

Ha en produktiv dag!

-Michael