• 17 november, 2017

I vilka situationer har du kollat din e-post?

I vilka situationer har du kollat din e-post?

I vilka situationer har du kollat din e-post? 1000 912 Michael Alphov

Har du ett sunt förhållande till din e-post eller skulle du, handen på hjärtat, kunna säga att det finns ett visst mått av beroende? Med beroende menar jag att du med vetet eller omedvetet kollar din mail alldeles för många gånger per dag med effekten av att du blir konstant avbruten av det du håller på med för stunden. Ditt fokus skiftar massor av gånger under kort tid med resultatet att det som du planerat att göra förmodligen inte blev gjort…

I vilka situationer kollar du din e-post?

Den frågan ställde jag för ett par veckor sedan via mina sociala kanaler som Facebook, Instagram samt via mitt nyhetsbrev. Massor av människor har svarat och resultatet ser du i bilden som finns överst i detta inlägg och några saker vill jag lyfta ytterligare: 

Alldeles för många har svårt att släppa jobbet när de är lediga

  • 85% har kollar sin mail när de haft semester
  • 81% har kollat sin mail när det varit helg

Gör så här: prata igenom vilka förväntningar som finns på din roll och internt i bolaget gällande att vara ständigt nåbar. Oftast är det upplevda förväntningar och inte riktiga förväntningar som gör att många tror att de måste vara nåbart 24/7. När man sedan pratar om det så visar det sig vara något helt annat som gäller. Fundera också på hur du själv vill ha det och vilka signaler du skickar till personer i din omgivning genom att konstant hålla på alla kolla dina mail när ditt fokus med stor sannolikhet borde vara riktat på något helt annat.

Många har svårt att fokusera på en sak åt gången

  • 81% har kollat sina mail när de sett på tv
  • 69% har kollat sina mail under ett möte
  • 65% har kollat sina mail i sängen
  • 64% har  kollat sina mail när de varit på toaletten
  • 57% har kollat sin mail under en måltid
  • 29% har kollat sina mail när de lekt med sina barn

Gör så här: våga ha modet och kraften att bara göra en sak åt gången. Gräset är inte grönare på andra sidan och tänk hur många saker och situationer som du missar att uppleva för att du hela tiden är ”någon annanstans”. Härvaro är ett ord som kanske inte ens finns men som börjat att används för att beskriva vikten av att ha fokus här och nu och inte på vad som händer någon annanstans, just nu.

Mail är ett viktigt kommunikationssätt men det får inte ta överhanden och för att kolla om du är i farozonen råder jag dig att läsa mitt inlägg om FOMO – Fear Of Missing Out.

Till sist önskar jag dig en fokuserad dag och ett sunt mailbeteende!

-Michael