• 23 februari, 2017

Har du drabbats av FOMO?

Har du drabbats av FOMO?

Har du drabbats av FOMO? 1024 682 Michael Alphov

Redan 1996 upptäckte och namngav Dr Dan Herman det som vi idag känner som FOMO. Fomo är en förkortning för ”Fear Of Missing Out” och är en åkomma, syndrom, ovana eller vad du nu vill kalla det som massor av människor drabbats av runt om i hela världen. Kanske är du en av de drabbade?

Beskriver man FOMO kort och oerhört förenklat, så handlar det om en känsla över att du hela tiden är rädd för att missa något. Det kan vara något roligt, något spännande eller något helt oviktigt men du har en känsla av att det är något som du håller på att missa. En känsla som hela tiden finns i ditt undermedvetna och skickar signaler till din hjärna att NU håller något spännande på att glida dig ur händerna.

Hur påverkar FOMO dig i arbetslivet?

Många människor är idag, exempelvis, oerhört mailstyrda. De tror och upplever att de ”hela tiden” måste vara tillgängliga för nya post. De tror och har en känsla av att de måste svara på mail inom 30 sekunder annars sluta företaget att fungera. Lätt överdrivet men jag tror att du känner igen beteendet och detta leder till stora konsekvenser med händelsestyrt arbetssätt, fel prioriteringar, onödig stress och en känsla av att inte räcka till.

Lägger vi sedan på alla sociala media då samma beteende sker ännu oftare blir situationen plötsligt ännu värre…

Hur vet jag om jag är i farozonen för att drabbas av FOMO? 

  1. Kollar du mailen, Facebook, Instagram eller Twitter det första du gör när du vaknat?
  2. Har du alltid med mobilen på toaletten för att kunna kolla mailen och-/eller dina sociala flöden?
  3. Klarar du att koppla bort mailen och dina sociala flöden under någon längre period? Eller kolalr du dina flöden mängder av gånger samtidigt som du ser på en film, leker med dina barn, äter middag osv. Är svaret ja på en eller flera av frågorna är det nog dags att ta sig en funderare på hur du vill ha det. Hur vill du att ditt fokus ska vara? Vill du uppfattas som närvarande av dina vänner och kollegor eller som ”någon som har tankarna någon annanstans”?

Du har alltid ett val

Självklart måste man hänga med gällande vad som kommer in i alla inkorgar men kanske inte hela tiden. Min rekommendation är att öppna mailen mellan 2-5 ggr/dag och då fokusera på att ta aktiva beslut gällande allt nytt som finns där. I inkorgen ska enbart nya mail finnas vilket gör det hela snabbt och effektivt.

Pratar vi dina sociala media så är det också viktiga kanaler. Jag jobbar aktivt med massor av olika kanaler men det betyder inte att jag kollar exempelvis, Facebook 100 ggr/dag vilket inte är ovanligt för många människor.

TÄNK OM du börjar göra annorlunda än vad du gör idag. Vad skulle det innebära? Skulle någon farligt hända? Skulle du missa något viktigt? Skulle du kanske kunna vara mer fokuserad och närvarande? Skulle du kunna få tid över till viktiga saker istället för att vara rädd för att du missar massor av spännande saker?

Svaret på alla frågor har du själv men mitt råd är att om du drabbats av FOMO, mycket eller lite, är att bromsa innan det blir alldeles för stora konsekvenser för dig och för människor i din omgivning.

Ha en produktiv dag!

-Michael