• 26 maj, 2017

När blev det coolt att vara stressad?

När blev det coolt att vara stressad?

När blev det coolt att vara stressad? 1000 668 Michael Alphov

Full fart är mer regel än undantag för många människor både på jobbet och hemma och ibland  känns det som om en del människor tycker det är lite ”coolt” att ha för mycket att göra. Samma personer berättar också gärna att de har för mycket att göra. Inte uppgivet utan nästan stolt och det ska berättas om alla aktiviteter, uppgifter, ”perfekta” dagar och de minsann knappt behöver varken sova eller återhämta sig men ändå vara på topp hela tiden.

Till detta kommer även, ibland, en tro att man blir mer effektiv om man arbetar snabbare, längre dagar, tar mindre pauser, dricker mer kaffe och allt annat snurrigt som många håller på med….

Du som arbetar med effektivitet, vad tycker du man borde göra?

Den frågan får jag ibland och mitt svar är att det, ofta, är högst personligt om hur man ska få helheten att fungera men oavsett hur man vänder på det så är inte stress bra för speciellt mycket.

Emma Seppälä, forskningschef vid Center for Compassion and Altruism Research vid Stanforduniversitetet i USA, och författare till boken Lev lyckligare säger följande om stress och att försöka ”arbeta snabbare”: ”Det här bygger på ett gigantiskt missförstånd. Vi blir nämligen ännu mer framgångsrika utan stress.”

Skilj på stress och mycket att göra

Personligen har jag oerhört mycket att göra både på jobbet, med familjen och med privata saker som träning och utveckling. Mina dagar är ofta långa och packade med aktiviteter men jag ser alltid till att ha dagar och stunder där jag inte gör någonting eller något som jag mår bra av. Det vara saker med familjen eller saker som jag gör själv. Det kan vara en lugnt träningspass, läsa en bok, leka med barnen, ta en siesta, se en dokumentär, sitta på en bänk och kolla ut över havet eller vad de nu kan vara som jag känner för. Ett trick som jag använder för den personliga återhämtningen är att planera in dagar i min kalender som är tomma från bokningar bara för att lyckas. 

Dessutom behöver man fokusera på att vara närvarande i det man håller på med och våga koppla ned när det behövs. Ett bra exempel på hur snett det hela är gällande tillgänglighet är om du kollar på barn som tränar någonting. Det kan vara en idrott, simskola, gitarr eller något annat och så kollar du vad alla föräldrarna gör; I princip alla sitter med sin mobil framför ögonen och surfar. Det sista de kollar på är att eget barn och barnens prestation som barnen garanterat är stolta över att visa upp för mamma eller pappa. Coolt beteende? Sunt beteende? Nej, inte det minsta.

Sammanfattningsvis så blir kontentan att stress och mycket att göra inte är samma sak. Stress är inte coolt och leder inte till något gott överhuvudtaget och då menar jag negativ stress när du tappat kontrollen. Positiv press då du har ett visst motstånd, deadlines etc. är för det mesta bara roligt och bra för resultat och prestation.

Fråga är hur DU gör för att behålla kontrollen gällande stress, närvaro och återhämtning?

Ha en fortsatt skön dag!

-Michael