• 9 juni, 2017

Behandla din tid som om det vore dina pengar

Behandla din tid som om det vore dina pengar

Behandla din tid som om det vore dina pengar 1000 1000 Michael Alphov

Tid är ett märkligt påfund. Vad är tid? Hur mycket tid har man? Har du för mycket tid? Har du för lite med tid? Det enda vi med säkerhet vet är att vi har 86400 sekunder varje dag till vårt förfogade under förutsättning att vi lever. Ja, vad händer när vi inte lever? Kanske får mer tid då? Dygnet kanske är dubbelt så långt men faktum kvarstår fortfarande, hade vi disponerat vår tid annorlunda om vi hade haft dubbelt så mycket  tid?

Personligen tycker jag det känns abstrakt att gå runt och fundera på vad som egentligen sker med vår tid, men det jag försöker vara oerhört beslutsam om är vad jag väljer att lägga min tid på. Många jag tränar klagar på att de har alldeles för lite med tid att göra roliga saker, vara med familjen, arbeta, vara ledig, åka på semester, hålla på med sina favorithobbys etc. När jag ställer frågan om vad de verkligen gör med sin tid så är svaret mestadels lite flytande och svar som: ”jag vet inte”, ”vanliga saker” och ”jobbar”kommer ofta. Jag brukar fortsätta med att fråga om de är rädda om sin tid och de flesta brukar då titta på mig på ett konstigt sätt och jag får förklara vad jag menar:

Vad menar jag då?

Ställ följande fråga till dig själv; Är du rädd om din tid eller slösar du bort din värdefulla tid, som du inte vet hur länge du har till förfogande om du inte kan se in i framtiden, på saker som inte betyder något vilket leder till att det du verkligen vill, borde och ska göra inte blir av?

Fortfarande svårt att sätta in frågan i ett sammanhang? Kolla då på denna lista och svarar du ja på någon eller några av påståendena så finns det med stor sannolikhet förbättringspotential:

  • Du deltar i möten som du egentligen inte borde delta i
  • Du arbetar med saker som du egentligen inte borde arbeta med
  • Du slösar bort tid i tv-soffan när du egentligen skulle kunna göra något annat
  • Du ”slösurfar” bort ett par timmar om dagen
  • Du tittar på din mobil alldeles för många gånger på en dag
  • Du hinner inte att planera din tid för det händer så mycket du inte planerat för
  • Du har svårt att känna dig närvarande i de flera sammanhang då din hjärna är någon helt annanstans

Kände du igen dig i något påstående? Jag säger inte att det är helt fel att slösurfa, se på tv eller vad det nu kan vara men konsekvensen blir alltid densamma; det tar värdefull tid från det du egentligen borde göra förutsatt att du nu tycker att du har för lite tid.

Vad finns det då för lösning?

Det kanske är en konstig liknelse men jag brukar tänka att min tid är precis lika värdefull, förmodligen mer värdefull, som mina pengar. Pengar slösar man inte bort hur som helst. Man tänker, i princip alltid,  igenom vad man måste köpa, vad man vill köpa och vad man till slut köper. OM man skulle köpa allt man spontant vill och ser skulle det inte finnas pengar kvar till det som verkligen måste köpas. Enkelt och oerhört förståeligt för de flesta. Därför är mitt förslag till dig enkelt men oerhört väl fungerande:

Hur gör du för att använda din dyrbaraste ägodel på ett smart sätt?

-Michael