• 6 oktober, 2015

Kommunikation är inte alltid helt lätt

Kommunikation är inte alltid helt lätt

Kommunikation är inte alltid helt lätt 936 472 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2015/10/Skärmavbild-2015-10-06-kl.-17.44.04.png” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2015/10/Skärmavbild-2015-10-06-kl.-17.44.04.png” width=”936″ align=”right” title=”Skärmavbild 2015-10-06 kl. 17.44.04″ frame=”true” icon=”image” caption=””]Alla som är intresserade av fotboll vet garanterat att Sveriges herrlandslag ska spela två EM-kvalmatcher de närmaste dagarna. Därför har förbundskapten, Erik Hamrén som vanligt tagit ut den trupp som har tror bäst ska kunna prestera under dessa två matcher.

”Alla”, inklusive undertecknad, har massor av åsikter och idéer om hur man borde spela och vilka som borde spela men i slutändan är det Herr Hamrén som bestämmer vilket är både rätt och logiskt med tanke på att det är han som är förbundskapten. Det som dock kom som en rejäl överraskning igår var hans uttalande om att alla i truppen utom John Guidetti var aktuella för att starta. Hur tänkte han här var min spontana tanke jag när jag läste hans ord!?

Vad menar jag då med detta? Tycker jag att John Guidetti borde spela från start i landskamperna. Nej, det handlar inte om det utan om Hamréns kommunikation i sitt ledarskap eller i detta fall brist på kommunikation enligt mitt tycke. Nu kan jag självklart ”tolka” vad han menar och hans uttalande är garanterat baserat på att andra spelare är ”före i kön” men det spelar ingen roll anser jag.

En av de viktigaste uppgifterna en ledare har är att skapa en miljö där alla medlemmar känner tillhörighet, känner att de gör gruppen bättre och känner stöd från sin ledare/chef. 

Hade jag vart John Guidetti så hade jag känt mig inbjuden med ”armbågen” och verkligen inte känt 100% förtroende. Återigen, det handlar inte om fotbollskunskap utan helt om kommunikation och ledarskap och vilken påverkan man som ledare har på individen och gruppen.

Läs gärna vad hans lagkamrater har att säga om uttalandet:

Fotbollskanalen

Sportbladet

En annan fråga som jag hoppas blir rent hypotetisk; vad händer om alla andra forwards skadar sig på träningarna inför matcherna?  Då kommer John Guidetti och starta matcherna för han är ”först i kön” men kommer han att kunna prestera sig yttersta? Jag hoppas det men är inte säker.

Kontentan blir att du som ledare har en ytterst viktig roll i att få individer att prestera tillsammans. Därför är det oerhört viktigt med vad du kommunicerar och hur du kommunicerar.

Lycka till och nu håller vi tummarna för två raka segrar för vårt landslag!

/ Michael