• 6 september, 2021

Gör det bästa med det du har

Effektivitet-utveckling

Gör det bästa med det du har

Gör det bästa med det du har 1024 1024 Michael Alphov

”What really matters is what you do what you have” är ett citat av den brittiske författaren H.G Wells och det stämmer väldigt väl in hur man, oftast, bör tänka men är det alltid så lätt? Verkligen inte är mitt personlig svar men vi tar det från början. 

Att göra det bästa av det man har, det man kan och det man är bra på är verkligen inte detsamma som att inte vilja utvecklas, inte ha ett öppet sinne eller inte vilja lära sig nya saker. Tvärtom. Det är ofta de personer som gör det bästa av det det har, samt utvecklar det som är deras bästa egenskap eller kunskap, som verkligen lyckas med det de vill och önskar. 

Vad gör att någon tar steget från att vara bra till att bli bäst?

En specialist förtjänar att kallas för en specialist för att han eller hon är oerhört duktiga på en sak. En läkare som är ögonspecialist är inte lika bra på hudsjukdomar utan bäst inom ett område. Om vi tar vi steget över till idrottens värld så blir det, om möjligt, ännu tydligare och enklare att förstå att det gäller att göra det bästa med det du har. Att verkligen och fokusera på att bli så bra som möjligt i den sport, position eller gren du väljer. Det är tveksamt att den fantastiske stavhopparen Duplantis skulle platsa i fotbollslaget Real Madrid. Kanske en dålig liknelse kanske men jag tror du fattar min poäng. Dessutom är det verkligen på sin plats att belysa att varken Duplantis eller spelarna i Real alltid varit bäst. De har varit fokuserade och gjort det bästa det de har under en lång, lång tid för att hamna på de platser de är idag. 

Måste man då alltid sträva efter att vara bäst? 

Verkligen inte men jag törs påstå att de flesta människor fylls av en skön känsla när man känner att man behärskar något på ett bra sätt. Det kan vara att man lyckas nå de mål man sätter upp. Att man fortsätter utvecklas genom att man gör det bästa man kan med det man har. Till sist, glöm inte att njuta av resan, fira dina segrar och tillåt dig själv att vara nöjd med sig själv och sin prestation!