• 3 maj, 2019

Sluta maila på kvällar och helger

Sluta maila på kvällar och helger

Sluta maila på kvällar och helger 1024 1024 Michael Alphov

Visst har vi alla gjort det fast insett att det inte är speciellt produktivt eller effektivt? Vad pratar jag om? Jo, att det är mer regel än undantag, på många arbetsplatser, att maila till kollegor och medarbetare på kvällar och helger. 

Varför är det då inte bra tänker du? Är det inte smart att skicka mailet så man får ”bort” det från tankarna? Jo, det är förmodligen bra för dig så du kan sluta tänka på jobbet för en stund för det är just det som det handlar om. Att få chansen att verkligen koppla bort jobbet för en stund vilket du inte underlättar möjligheten för dina kollegor att göra om du mailar dem efter arbetstid. 

Vad blir konsekvensen?

Problemet är att när du, utan att tänka på konsekvenserna, mailar dina kollegor sent på kvällarna och på helgerna så kommer det att hjälpa till att skapa en osund företagskultur där många tror att det är på det sättet man ska arbeta. Många är otroligt ambitiösa och både vill och kommer svara på dina mail omedelbart för de tror att det är vad som förväntas av dem. Detta kommer att få konsekvenser som att de som du mailat till inte kommer att få chansen att koppla bort jobbet utan ständigt kommer vara påkopplade. De i sin tur kommer svara och-/eller skicka nya mail till nya kollegor med direktiv och så blir spridningen total och följden blir att ytterligare personer kommer tro att det förväntas ett svar utanför arbetstid. Det blir en klassisk snöbollseffekt helt enkelt av dåliga konsekvenser från en persons beslut att maila efter arbetstid.

Mängder av forskning pekar på att vi måste ha tid att ”koppla bort” jobbet för att få återhämtning, motivation, inspiration och kreativitet. Så varför inte hjälpa varandra med detta? Tänk efter själv -när brukar du komma på nya och smarta idéer och lösningar på uppgifter och utmaningar? Jag kan garantera att det inte är när du är som mest ”påkopplad”.

Hur ska man göra då om man vill jobba på kvällar och helger?

Lösningen är att du skriver dina mail på kvällen och helgen, om det är det som fungerar för dig i din situation, men skicka dem inte förrän det blir arbetstid igen. De flesta mailprogram har även funktionen fördröjd leverans som låter dig ”skicka” mailet nu men det skickas på riktigt på den tid du väljer. 

Lycka till!