• 7 oktober, 2024

Gillar du förändring?

Gillar du förändring?

Gillar du förändring? 1000 1000 Michael Alphov

Vi har alla hört det: ”Det enda som är konstant är förändring.” Och visst känns det ibland som om saker förändras snabbare än någonsin? Många ser på förändring som något obekvämt, jobbigt och onödigt, men sanningen är att flexibilitet och anpassningsförmåga är nycklar till att minska stress och öka produktiviteten.

…varför är det då så svårt

Jo, vår hjärna gillar förutsägbarhet och vanor för det ger oss en skön känsla av kontroll. Jag är en stark, stark förespråkare av vanor och rutiner och bra rutiner kommer alltid vara grunden för både produktivitet och framgång MEN, det finns ett stort men: vi måste vara öppna för förändring och utveckling.

Forskning visar att vår reaktion på förändring ofta följer en förutsägbar bana, som illustreras av förändringskurvan – en modell som ursprungligen utvecklades av Elisabeth Kübler-Ross.

Förändringskurvan består av olika faser, från ”chock”, initialt motstånd och förnekelse (”Nej, det här kan inte hända!”) till acceptans och till sist anpassning (”Okej, hur gör vi det här på bästa sätt?”). Poängen är att motstånd mot förändring är normalt, men att förmågan att gå vidare längs kurvan är det som verkligen skiljer de framgångsrika från de som fastnar i gamla mönster.

Allt handlar om flexibilitet

De som är bäst på att hantera förändringar är inte nödvändigtvis de som är mest optimistiska eller modiga – utan de som är flexibla. Genom att snabbt anpassa sig till nya förutsättningar kan de hantera förändringar med lägre stressnivåer och bibehållen produktivitet.

Tänker på saker som:

  1. Att se förändring som en möjlighet: Vad kan du lära dig? Hur kan du utvecklas? Ett positivt mindset gör hela skillnaden.
  2. Att fortsätta planera och vara proaktiv, men att hålla planen flexibel: Ha en riktning, men var beredd på att ändra kurs när det behövs och det kommer garanterat att behövas.
  3. Att bygga och skapa en kultur av anpassningsförmåga: Om du är chef, peppa, coacha och uppmuntra ditt team att se på förändring som något naturligt, förväntat och utvecklande. Peppa dig själva att tänka på samma så du inte blir ”flaskhalsen”…
Till sist:

Nästa gång du står inför en förändring, fråga dig själv: Hur kan jag använda den här situationen till min fördel? Kom ihåg att motstånd bara fördröjer det oundvikliga, medan flexibilitet gör att du kan anpassa dig snabbare och nå dina mål med mindre stress.

Fråga; vad ska du förändra denna veckan för att utvecklas?

Nu kör vi!

-Michael

Vill du boka ett möte med mig gör du det här