• 7 februari, 2022

Tror du att Sara Hector & Nils van der Poel har tränat något?

tror-du-att-sara-hector-och-nils-van-der-poel-tranat-nagot?

Tror du att Sara Hector & Nils van der Poel har tränat något?

Tror du att Sara Hector & Nils van der Poel har tränat något? 1024 1024 Michael Alphov

Vinter-OS i är i full gång och våra svenska hopp står för den ena fantastiska prestationen efter den andra. När jag skriver detta har redan ett flertal medaljer bärgats efter fina insatser och det har varit massor av insatser som varit riktigt bra men som inte räckt till medalj. Nu tillbaka till rubriken på detta inlägg; Tror du att de som är med i OS har tränat?  Konstig fråga tänker du, det är ju självklart att de har tränat. De har tränat massor för att tala klarspråk. De har tränat hårt, de har tränat under en lång tid, de har haft tuffa målsättningar och de har fokuserat på det som ska göras och försakat/valt bort saker som inte drivit dem mot deras mål. Logiskt och självklart när det kommer till elitidrottare.  

Vad kan då alla vi ”andra” som inte siktar på att vara med i OS lära oss av alla dessa elitidrottare?

Kan vi tänka som dem med våra saker eller fungerar inte det? Det är självklart inte direkt jämförbart men personligen tycker jag att ett vanligt ”problem” idag med att många har både dåligt tålamod men även en icke existerande uthållighet. Det är som att alla förväntar sig att toppresultat ska komma direkt och det gärna genom en s.k. ”quickfix”, dvs. utan någon speciellt hög ansträngning vilket aldrig kommer att fungera när det kommer till att skapa ett långsiktigt resultat. Kortsiktiga och turliga(!?) vinster kan ibland komma direkt men ett resultat som kommer hålla över tid kommer att ta tid att skapa. Det vet Sara Hector & Nils van der Poel men många andra glömmer bort detta lite väl ofta.

För att använda OS igen som exempel kan vi ställa oss den retoriska frågan; har Sara Hector och Nils van der Poel tränat och varit hängivna sin uppgift under en lång tid? Eller körde de en quickfix dagarna innan OS? Svaret vet både du och jag och det var befriande att höra Sara Hector i radiosportens intervju efter priscermonin där hon var sprudlande glad men också tryckte på att man kan komma oerhört långt med hårt jobb och planering.

Vill du förändra någon kan det vara smart att tänka över följande:

#1 Svara dig själv på frågan vad som motiverar dig till att göra denna förändring?

Utan ett tydligt varför som ger en tydlig drivkraft och gör att du kan sätta upp ett eller flera  specifika mål (OS guld kanske?) kommer inget långsiktigt att ske. Vad vill du egentligen uppnå?

#2 Träna, Träna och åter Träna!

Det finns inga genvägar till framgång eller nya beteenden. Quickfixtänket är bara att gömma längst bak i huvudet då det aldrig kommer att hålla. Träna, utveckla, utvärdera och träna lite till så har du kommit en bra bit på vägen.

#3 Ha tålamod och var konsekvent

Skynda med förstånd, driv saker framåt men var realistisk mot dig själv. Förändringsarbete tar tid och måste få ta tid för att det ska lyckas men tro på processen.

#4 Rätt mental attityd/inställning!

Det är upp till DIG om det ska fungera. Du kanske tänker att det händer så mycket runt om som du inte kan påverka men då gäller ett ännu större fokus på de saker som DU verkligen kan påverka. Ta hjälp med det du kan både ofta och gärna med allt startar med dig och din attityd.

Lycka till, kör hårt och du kommer snart att kunna prestera toppklass i ”ditt OS”!

-Michael