• 8 april, 2024

Tillåter du dig själv att stanna upp ibland?

Tillåter du dig själv att stanna upp ibland?

Tillåter du dig själv att stanna upp ibland? 1000 1000 Michael Alphov

”Jag måste gör detta först, sen ska jag göra xx sen är det möte gällande xx . Efter det ska jag äta lunch innan det är dags för möte gällande kunden xx. När vi är klara med det ska jag förbereda ekonomimötet för i morgon och så måste jag åka tidigare från jobbet idag för min son har simskola som börjar tidigt. När simskolan är klar så ska jag löpträna med mina kompisar och efter det blir det en sen middag, själv, förmodligen slötittandes på tv när resten av familjen har somnat…” 

Uttalet ovan är sagt av en av mina kursdeltagare när jag, i förbifarten, frågade vad hans plan för morgondagen var. Det visade sig att han hade allt minutiöst planerat för varje dag. Måndag eller söndag spelade ingen roll utan det var samma typ av planering och det var bara aktiviteterna som skildes åt om det var arbetsdag eller en ledig dag. Någon av er läsare vet garanterat att jag som förespråkare för ett effektivt arbetssätt och gillar en planering som denna. Dock är svaret i detta fall att jag gillar vissa delar som proaktiviteten i hans tänkande och hans förmåga att följa en utsatt plan för att göra det han planerat. Det jag däremot hade som tips, han frågade efter feedback, var att lägga till tid för stanna upp, andas ut samt reflektera över om det han gör är rätt. Helt enkelt ”bara vara” helt kravlöst utan att beta av något på att göra-listan.

Grejen är den att jag tror stenhårt på en planerad och strukturerad tillvaro MEN med ”luft” och aktiviteter som ger kraft och energi inplanerade i schemat. Med luft menar jag tid som inte är planerad till något speciellt då mångas liv, mitt inkluderat, är oerhört hektiskt och planerat. Det kan få effekten att vi ibland glömmer bort att livet både ska levas och upplevas och inte bara genomföras. Ta fikarasten på jobbet, den hoppas enkelt över för vi upplever oss inte ha tid att sätta oss ner ett par minuter med våra kollegor. Följden blir att ”hjärnan” inte får chansen till en mikropaus, samarbetet med kollegorna kommer inte bli bättre av att inte träffas och förmodligen kommer stressen att öka. En klassisk ”lose-lose” situation…

Gällande aktiviteter som ger kraft och energi på jobbet kan det vara så enkelt som en kort promenad på lunchrasten, ett telefonsamtal till någon som du gillar eller att du/ni byter ut något möte från att vara i ett konferensrum till att bli ett promenadmöte – detta fungerar utmärkt när det gäller s.k. ”brainstormingmöten”. Utanför arbetet så är all fysisk träning bra och det är säkert för dig som det är för mig; det är då alla ”smarta” idéer/lösningar kommer. Inte lika ofta dyker de upp när jag sitter framför datorn utan de kommer när hjärnan för löpa fritt. Motsatser är väldigt ofta bra och det jag menar är att tt bara ligga i soffan och kolla på Netflix en söndag också kan vara bra men inte alltid. På samma sätt som det inte är bra att bara träna. Det ena behöver det andra. Jobba hårt blocken behöver fikarasten. Tror du fattar grejen.

Vad kom jag och min deltagare då fram till?

Jo, att han givetvis skulle fortsätta att planera proaktivt och arbeta metodiskt med sina planerade uppgifter. Allt för att få rätt saker gjorda och rätt beslut fattade. Han hade dock själv insett att han tillvaro var för strukturerad så i hans fall handlade det om att minska antalet inplanerade aktiviteter per dag. Detta gällde på jobbet men också hemma med familjen för att verkligen hitta en bra balans mellan vad man vill och sedan vad man verkligen gör. Ambitionen spelar ingen som helst roll om det sen inte speglar verkligheten.

Känner du att saker och ting behöver ändras så är mitt råd följande:
  1. Se över din, ditt teams och din familjs inplanerade tid – vad är det du/ni väljer att prioritera?
  2. Är det rätt saker du/ni väljer eller ska något strykas, ändras eller läggas till?
  3. Gör det ändringar du/ni behöver göra för att få den verklighet du/ni vill
  4. Utvärdera varje vecka om du/ni är på väg åt rätt håll

Lycka till!

-Michael