• 4 mars, 2024

Sluta älta och må bättre

Sluta älta och må bättre

Sluta älta och må bättre 1000 1000 Michael Alphov

”Varför gjorde jag så?”, ”Varför gör han/hon alltid så?”,  ”Du gör alltid så där!”,  ”Jag gör alltid så där”, ”Jag kan inte detta!”,  ”Sist jag gjorde xx så fungerade det inte och det kommer inte att fungera nu heller”, ”Det är ingen idé har jag redan sagt”, ”Varför gör du ”aldrig” som vi sagt?” 

Fraserna ovan har vi hört massor av gånger och i massor av situationer. Du har sagt dem och jag har sagt dem. Vi har sagt dem om andra och andra har sagt det om oss. 

Älta. Googlar vi på ordet älta hittar vi saker som ”Ältande är en upprepande form av tänkande som drivs av oro och ångest. I ältandet fokuserar tankarna mycket kring vad som har hänt i en särskild situation eller vad som eventuellt kommer att kunna hända i framtiden”

Älta. Alla har vi gjort det och vissa mer än än andra och vissa, så klart, mindre än andra. Att älta kan lätt gå över i gnäll och både du och jag vet att gnäll aldrig tagit någon eller något framåt. Inte en enda millimeter framåt om vi ska vara ärliga utan det leder bara till mer frustration, irritation och ytterligare gnäll….

Ältande innebär också att det har svårt att gå vidare med att hitta en lösning på problemet eller situationen som uppstått. Istället stampas och trampas det på samma punkt eller i vissa fall tas, till och med, något eller några steg bakåt i samband med ältandet och detta, förmodligen, samtidigt som flera personer blandats in i ”ältandet” med effekten att fler börjar att älta….

Får man inte ifrågasätta något alls då?

Klart man får och klart man ska, läs du ska. Vi ska ifrågasätta allt vi inte förstår eller saker, beteenden och situationer där det är väldigt uppenbart att utveckling skulle kunna ske. Dock är utveckling och förändring inte samma sak som varken gnäll och ältande utan fokus ligger då istället på förbättring och förenkling vilket alltid kommer vara bra.

Att ge och ta emot feedback (skrev om feedback förra veckan) hamnar i samma positiva fack men blandas ofta ihop med kritik, eller att det ältas, då personer som ger feedback lätt missar att fokusera på beteendet och vinsten med förändringen som de vill ska ske = personen som får feedback är inte mottaglig och kommer inte över steg 1-3 i feedbacktrappan.

Kan man älta positivt?

Vet inte men tänker att det alltid är rätt att både förstärka och berömma bra prestationer och bra beteenden. Kallar man även det att älta så är svarat ja, det går att älta positivt. Det jag dock är 100% säker på är att vi ska ge massor av feedback i de situationer som uppstår och i de processer som fungerar även om DU tycker att de är självklara och logiska. Det kommer leda till en positiv kultur istället för en kultur som dränerar.

Nu kör vi!

-Michael