• 1 december, 2014

Nedräkningen har börjat

Nedräkningen har börjat

Nedräkningen har börjat 900 640 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/12/Klockor_3.jpg” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/12/Klockor_3-130×130.jpg” width=”130″ align=”right” title=”personlig-effektivitet-nedrakningen-har-borjat” frame=”true” icon=”image” caption=””]Nu börjar din välförtjänta julledighet synas i horisonten! Idag den 1 december är det bara 15 dagar kvar att jobba på året förutsatt att du tar julledigt efter den 19 december. Jobbar du i vecka 52 har du 1-2 två dagar till. Än finns det tid kvar men det börjar bli dags att få koll på allt ”det där som måste vara klart innan jul”.

Ska du få en chansen till en skön julledighet så gäller det att spurta smart!

Mitt förslag är att du, för att få 100% kontroll över ditt nuläge, gör en utökad veckoavstämning med dig själv idag eller senast i morgon. Det du behöver se över och få kontroll på är allt som verkligen måste vara klart den 19/12 och vad som kan prioriteras och planeras om till januari och framåt.

Jag tänker på exempelvis:

  • Dina egna projekt som du påbörjat
  • Delar som du ansvarar för i andras projekt
  • Saker du lovat dina kunder ska vara klart
  • Saker du lovat dina partners/leverantörer ska vara klart
  • Interna uppgifter du lovat ska vara klart
  • Saker du påbörjat men inte slutfört
  • Saker du påbörjat, delegerat men inte följt upp
  • Saker som borde varit klart redan men inte blivit gjorda
  • Privata saker. En plan för när du ska handla julklappar, skicka julkort, köpa och fixa all julmat etc. 

Börjar med att skriva ned din bruttolista enligt ovan och när den är skapad följer du de fyra stegen nedan för maximal kontroll och effekt.

1. Se över dina mål!

Påminn dig själv och andra. Vad är och var viktigast under 2014? Detta styr nämligen punkt två på listan som är prioritering av dina uppgifter och din tid dina sista 15 arbetsdagar.

2. Prioritera stenhårt bland dina uppgifter.

Fokusera på det som verkligen tar dig mot årets mål. De uppgifter du ”väljer bort” kan fortsatt vara viktiga men inte bråttom just nu. Rangordna dina uppgifter helt enkelt.

3. Planera in dina prioriterade uppgifter i din kalender eller i din att-göra lista.

Blocka tid för de större uppgifterna, boka om de saker som kan flyttas till efter årsskiftet samt delegera det som måste vara klart men inte ska göras av dig. Se också över din att-göra lista inkluderat allt du behöver följa upp som redan är påbörjat. Din planering är kartan över den snabbaste, rakaste och smartaste vägen till målet.

4. Kör

Nu har du din prioriterade planering, spurten är inom synhåll och du vet din belöning som kommer vara en lugn julledighet om du gör det du planerat och ska. Var stenhård mot allt nytt som kommer in då det kommer att ta tid att dina prioriterade uppgifter. Börja dina dagar med dina viktigaste uppgifter. Ta bort all distraktion. Ha självdisciplin och undvik Alfons Åberg syndromet; ”jag ska bara” då du helt enkelt inte har tid.

Slutord

Utan kontroll på läget är det lätt att situationen blir mentalt större än vad den i verkligheten är så ge dig själv chansen till ett bra avslut utan stress och mental press.

Lycka till!