• 10 december, 2014

Det börjar bli hög tid att göra ett personligt & effektivt bokslut

Det börjar bli hög tid att göra ett personligt & effektivt bokslut

Det börjar bli hög tid att göra ett personligt & effektivt bokslut 1024 658 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/12/iStock_000031698416Large.jpg” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/12/iStock_000031698416Large-130×130.jpg” width=”130″ align=”right” title=”fira-dina-segrar-personlig-effektivitet” frame=”true” icon=”image” caption=””]2014 lider mot sitt slut och det börjar bli hög tid för dig att sammanfatta ditt år för fira alla dina uppnådda mål, lära dig av alla med- och motgångar samt eventuellt ta reda på varför vissa av dina mål inte nåddes. Min uppfattning är att om du följer upp årets händelser,  på ett strukturerat och genomtänkt sätt kan du dra lärdom av vad du verkligen lyckats med eller inte uppnått samt vilka vinster eller konsekvenser detta har inneburit för dig.

Detta gäller, självklart, både för dina individuella och företagets mål så jobbar du som ledare i någon form gäller det att göra samma avstämning för ditt teams gemensamma mål och arbetssätt.

Vilka områden kan det då handla om för att förtydliga vad du bör stämma av och utvärdera?

Självklart vet du bäst själv vilka mål du hade inför 2014 samt vilket arbetssätt du använder. Utan att veta exakt hur din personliga situation ser ut kan jag tänka mig att du hade ett eller flera mål uppsatta för dig själv inom massor av olika områden som:

Dina mål i arbetslivet

Här hittar vi saker som dina mål för att bidra till företagets framgång och utveckling. Du har säkert också ett eller flera karriärs-, kompetens- och utvecklingsmål gällande din roll och situation på företaget. Kontentan är saker som rör och för din arbetsroll framåt.

Tips på utvärderingsfrågor

 • Hur har det gått? Nådde du målet/målen eller inte?
 • Var målet/målen du/ni satte upp realistiska, för lätta eller för tuffa?
 • Vad var det som gjorde att du nådde/inte nådde målet/målen?
 • Vad har du lärt dig på vägen fram till att målet/målen nåddes/inte nåddes?
 • Vad ska du göra annorlunda och bättre nästa år?

Din struktur på arbetet

Här hamnar saker som vilken struktur och vilket arbetssätt du har och använder gällande hanteringen av allt fysiskt material. Hur arbetar du med din hantering av allt elektroniskt material som e-post, dina mappar och dina filer? Hittar du allt som du behöver eller behöver du leta varje gång? Hur planerar du din tid? Kontentan är hur du planerar samt hanterar och arbetar med allt nytt material, oavsett, om det är elektronisk eller fysiskt.

Tips på utvärderingsfrågor

 • Allmän känsla, hur har strukturen, planeringen och hanteringen av nytt material fungerat?
 • Vad har fungerat bra och varför?
 • Vad har fungerat mindre bra och varför?
 • Vad ska du göra annorlunda och bättre nästa år?

Ditt privatliv

Jag tänker på alla roliga saker du ville göra och hade planerat genomföra tillsammans med familjen. Här finns också dina egna personliga mål gällande utveckling som att du kan ha planerat att lära dig något nytt under året. Du kanske ville börja med någon ny hobby? Du hade kanske hade semesterresor inplanerade eller så hade planerat att verkligen ha semester. Andra mål som förmodligen hamnade här kan vara saker som att renovera huset, bygga en altan eller dylikt. Kontentan är saker som rör och för ditt privat- och familjeliv framåt.

Tips på utvärderingsfrågor

 • Hur har det gått? Gjorde du/ni det ni hade planerat?
 • Var målet/planerna du/ni satte upp realistiska?
 • Vad var det som gjorde att du/ni genomförde/inte genomförde de uppsatta planerna?
 • Vilka lärdomar kan ni dra av er personliga planering?
 • Vad ska du/ni göra annorlunda och bättre nästa år?

Träning & hälsa

Träning och hälsa är en otroligt viktig faktor för att verkligen orka vara den man vill vara. Det kan vara allt ifrån att springa x antal mil under året, träna x antal gånger under veckan/månaden/året eller vad nu som är rätt för din nivå. Oavsett om du tränar 10 gånger i veckan eller tar en eller ett par promenader i veckan så har du säkert satt upp personliga mål för detta. Kontentan är saker som rör och för din hälsa och allmänna välbefinnande framåt.

 • Hur har det gått? Nådde du träningsmålet eller inte?
 • Var målet/målen du satte upp realistiska, för lätta eller för tuffa?
 • Vad var det som gjorde att du nådde/inte nådde målet/målen?
 • Vad har du lärt dig på vägen fram till att målet/målen nåddes/inte nåddes?
 • Vad ska du göra annorlunda och bättre nästa år?

Utvärdering tar dig framåt

Utvärdering och sammanfattning av dina uppsatta mål är världens bästa sätt att fortsätta utvecklas på ett strukturerat och metodiskt sätt.

Alla kan alltid bli bättre och ett misslyckande är bara ett misslyckande om du väljer att se det som ett misslyckande.

Välj istället att se det som träning och utveckling för att veta vad du inte ska göra nästa gång. Och du, glöm inte att fira alla de mål du uppnått! Ge dig själv en mental high-five för ett bra jobb under 2014.