• 25 oktober, 2019

När ska du vila din hjärna?

När ska du vila din hjärna?

När ska du vila din hjärna? 1024 1024 Michael Alphov

Trött. Ibland känner man sig bara så trött så trött och hamnar i ett läge där allt blir jobbigt. Det blir svårt att starta saker och det är svårt att avsluta saker och uppgifter. Din hjärn och din kropp vill enbart vila och återhämta sig. Den mentala och den fysiska bromsen kopplas på vare sig du vill eller inte. Har du mycket att göra samtidigt så kommer stressen att komma ganska snabbt över att du inte HINNER med allt du borde, vill och ska vilket inte är en skön känsla. 

Du borde göra så här varje dag

Istället för att braka rakt in i stressfällan så bör du fundera på riktigt hur du ska lägga upp din arbetstid och sina arbetsuppgifter. Det är bara att du kollar på din lista över saker som ska göras så ser du snabbt att de kräver olika mycket fokus, koncentration och arbetsinsats. Vissa uppgifter kräver totalt fokus som exempelvis att arbeta strategiskt, förbereda möten, läsa in sig på material, ta fram rapporter, vara kreativ i utvecklingsprcesser etc. Däremot kräver det inte lika mycket att exempelvis fatta beslut gällande alla nya mail i din inkorg, attestera fakturor, fylla i olika saker i olika system, redovisa din tid eller vad du nu har för olika ”enklare” arbetsuppgifter som ska göras. 

Från och med nu så är mitt förslag att du planerar in dina uppgifter med hänsyn tagen till vilken kraft och energi du, med stor sannolikhet, kommer att ha vid olika tidpunkter under arbetsdagen. 

Varför inte börja alla dagar med de uppgifter som kräver fokus och kraft istället för att ”slösa” bort den tiden på enkla saker som att gå igenom inkorgen?

Nej, att du ska göra de enkla sakerna för att ”komma igång” innan du tar det svåra håller inte heller som motargument. Det enda som kommer att ske är att du alldeles för sällan kommer ge dig själv chansen att göra de svårare sakerna som kräver mer fokus. 

Slutsatsen är att du bör både prioritera men också pulsera din arbetstid efter din förväntade energinivå. Gör dina svår saker när du är i rätt tillstånd för desamma och gör dina enkla saker när du behöver ”vila”. Det kommer hjälpa dig att ”vila hjärnan” då dina enkla saker inte kommer kräva lika mycket av dig och din hjärna. 

Testa, utvärdera och utveckla ditt arbetssätt. Din hjärna kommer garanterat att tacka dig efteråt. 

Nu kör vi! 

-Michael