• 18 december, 2017

Lägg grunden till ett fantastiskt 2018

Lägg grunden till ett fantastiskt 2018

1024 1024 Michael Alphov

Då detta är sista ”riktiga” arbetsveckan av 2017 är det hög tid att starta din planering inför 2018 och förhoppningsvis har du redan gjort detta. Men innan vi lägger allt ljus på 2018 måste vi stanna upp en stund och reflektera över hur 2017 egentligen gick. Just att stanna upp, reflektera och faktiskt utvärdera hur det gick med dina planer och med dina mål för året är oerhört viktigt och väldigt självklart. Tyvärr upplever jag att det dock är alldeles för många som (bara) är fantastiska på att sätta upp bra och realistiska mål som både slås, nås och ibland missas men det vet man egentligen inte då man missar att följa upp sin mål på ett strukturerat sätt.

Om det nu är så att du inte nått dit du vill så finns det garanterat en bra förklaring till detta. Inte en bortförklaring utan en förklaring. Bryter man ned alla anledningar och orsaker så mynnar det ofta ut i följande tre;

Din mål var för stora och ambitiösa

Missförstå mig rätt, jag tycker du ska sikta mot stjärnorna och när folk säger till dig att det inte kommer att gå så tycker jag att du är på rätt väg. Trots detta är det viktigt att det finns en realistisk chans att nå målet som du satt upp och det även om det bara är du som ser det vara möjligt. Personligen missade jag två av årets uppsatta mål och när jag ser tillbaka på ambitionen så sattes ribban förmodligen för högt av mig från början. Trots detta är jag supernöjd med vad som har hänt inom dessa två områden även om jag inte nådde exakt dit jag ville under 2017. Är jag missnöjd? Nja, är svaret och ibland är resultatet bra även om du inte nådde ända fram.

Dina förutsättningar ändrades

Jag är av uppfattningen att uppsatta mål helst inte ska justeras eller korrigeras under den period man ”har på sig att lyckas”. Ändra då hellre hur du ska lyckas om förutsättningarna ändras från när du satte upp ditt mål. Med det sagt händer ibland saker som du inte kan påverka, prioriteringar ändras och möjligheten till framgång ligger plötsligt inte i dina händer längre. OM man då vänt och vridit på de möjligheter som finns så kommer man bland till en gräns när man måste fundera på om det är värt insatsen och arbetet för att nå målet enligt de nya förutsättningarna. Är det så finns alltid en ny väg och möjlighet att lyckas. OM du inte anser det vara värt det så kanske det får vara så.

Vill du ha skillnad måste du göra skillnad

Detta är ett av mina stora mantran och deviser som jag bygger all min träning på oavsett om det handlar om personlig effektivitet, utveckling av gruppers prestation eller ledare som vill bli ännu bättre ledare. Vill du ha skillnad måste du göra skillnad annars kommer du att göra samma sak om och om igen och hoppas att du ska få ett annat resultat än förra gången du gjorde på samma sätt. Enkelt, självklart men ack så svårt att leva upp till.

När du nu sätter dina mål inför 2018 så försök att ha ovanstående först i minnet så är jag övertygad om att du har en större chans att lyckas nå dit du vill!

-Michael