• 26 januari, 2018

Förvandla din smartphone från en leksak till ett verktyg

Förvandla din smartphone från en leksak till ett verktyg

Förvandla din smartphone från en leksak till ett verktyg 1000 1000 Michael Alphov

Glädjande nog läser jag, numer, massor av bra artiklar där personer skriver om att smartphones och för den del även Ipads faktiskt kan användas som bra arbetsverktyg. Idag visar statistik och undersökningar på att många människor tittar på sin telefon mer än 150 ggr per dag och den har på något konstigt sätt blivit den vuxne människans ”snuttefilit”. Känslan hos många verkar att vara, bara jag har min telefon så är jag lugn och trygg. Att lägga ifrån sig den eller, hemska tanke, glömma den hemma när du åker till jobbet är en rejäl katastrof….

Nu behöver det inte vara på detta sätt utan du kan på ett enkelt sätt börja använda din telefon som ett arbetsredskap istället för något som slösar bort massor av tid för dig. Är du ännu inte riktigt övertygad tycker jag du ska läsa SVD´s artikel ”En tredjedel använder telefonen för mycket” och efter det fundera på hur du, egentligen, vill ha det gällande hur och till vad du använder din Smartphone.

Min ståndpunkt är att telefonen och surfplattan är ett arbetsverktyg men även ett verktyg för nöjen och underhållning! 

När det kommer till användande i arbetet kommer jag att tänka på flertalet områden där telefonen fungerar utmärkt och ibland till och med är bättre än din arbetsdator. Exempel på dessa är

1. Hantera dina mail

Telefonen är ett perfekt verktyg för att hantera dina mail genom att ta aktiva beslut. Kasta det du kan kasta. Spara undan det du ska spara i rätt mapp. Gör dina ”2-minutare”(uppgifter som endast tar 2 minuter att genomföra) direkt om du har möjlighet och allt du ska göra i framtiden bokar du in i kalendern eller att-göra lista.

Bonustips: det finns många bra appar som är en bättre mailklient än vad du förmodligen använder idag. Kolla in exempelvis, Airmail (Mac/Iphone) som är riktigt bra. Den låter dig också flytta mail till att-göra-listan, kalendern, Evernote, Trello etc.

2. Planera dagen

Åker du kommunalt på morgonen är det ett ypperligt tillfälle att kolla över dagens planering i din kalender och att-göra-lista. Stämmer allt? Ska något läggas till? Ska något bokas om? På så sätt har du redan planen ”uppdaterad” när du kommer till kontoret och får ingen negativ ”ställtid”. Det är bara att köra på direkt!

Självklart funkar detta även om du inte åker kommunalt då du kan göra detta i din morgonrutin istället.

3. Skriv ned saker du funderat på

Alla dina bra idéer, tankar som plötsligt dyker upp, saker du ska göra hemma men kommer på när du är på jobbet etc. Din telefon är perfekt för detta.

Var ska du då skriva ned dessa? Det handlar om att bestämma en plats och inte massor av platser och denna plats kan till exempel vara Evernote, Onenote, Anteckningar, Notes eller under en speciell kategori i din att-göra lista.

4. Kompetensutveckla dig själv

Jag tänker på podcasts och filmer. Det finns flera poddar på marknaden och många är riktigt bra för kompetensutveckling. Det är egentligen bara att öppna upp Itunes, Acast eller liknande och söka på vad du är ute efter. Som hjälp finns också många kategorier och topplistor du kan kolla igenom för inspiration. Gillar du effektivitet så tipsar jag så klart om vår podd Alphov & Lopez som kommer ut 2 ggr i månaden.

Youtube är en annan källa för inspiration där det finns massor av bra och informativa tal, filmer och dokumentärer.

5. Kommunicera

En telefon är ett fantastiskt kommunikationsverktyg på många sätt. Du kan ringa, skicka sms, skicka mail samt skicka meddelanden via diverse kanaler. Med en smart användning av din telefon och olika kommunikationssätt driver du dina arbetsprocesser kontinuerligt framåt. Målfokus handlar extremt mycket om att hela tiden ha nästa steg i fokus. Inte stanna upp (utom när det handlar om reflektion och återhämtning),  utan hela tiden driva på mot målet. Det är ju faktiskt en telefon vi pratar om så det vore ju bra om vi ibland kom ihåg att det är just en telefon.

Finns det något hinder i jakten på smart användande av din telefon?

 – Ja, det kan ju faktiskt vara så att du håller på med telefonen ”konstant”.

Här kommer det slitna ordet balans in i bilden. Hitta vad som är rätt för dig med tanke på att du, förmodligen, har andra saker att göra än öppna din telefon. Telefonen kan vara din bästa vän men den kan också vara din största tidstjuv, så minska antalet gånger du tittar på din telefon drastiskt om du anser att det är ett problem!

Nu kör vi!

-Michael