• 19 januari, 2018

Fokusera för framgång

Fokusera för framgång

Fokusera för framgång 1000 1000 Michael Alphov

Fokus. Fokusera. Göra en sak i taget. Inte bli distraherad utan verkligen arbeta med det som du vill och borde. Hur svårt det kan det vara kan man undra? Inte alls menar några och hur svårt som helst menar någon annan. 

Att få chansen och möjligheten att fokusera kommer alltid högt på listan över önskningar när jag frågar människor jag möter om hur de vill ha det. Dock är det inte lika många som reflekterat över vad de behöver att göra för att få det som de vill ha det och då blir det som alla förstår, ingen större skillnad. Statistik och undersökningar om avbrott finns det det gott om och Gloria Mark, associate professor at the Donald Bren School of Information and Computer Sciences at the University of California, Irvine säger att tjänstemän i snitt blir avbrutna var 3:e minut enligt en studie hon genomfört och samma studie säger att det kan ta upp till 23 minuter att komma tillbaka till samma fokus. Problemet är bara att du förmodligen blir avbruten om 3 minuter igen….

 Hur vill jag arbeta och hur har jag möjlighet att arbeta baserat på min verklighet är nyckelfrågan att ställa till sig själv. ? Gå inte in fällan om att du alltid måste vara tillgänglig för nya saker utan fokus handlar oerhört mycket om att vara närvarande i det du gör just nu. Lägg allt haft och energi på det du har framför dig och inte det som varit eller kommer att komma. Fokus skapa närvaro och närvaro ger resultat.

Ett smart tips är att börja träna på att fokusera på en sak i taget i mindre block. Ta fram din telefon och öppna din timer. Sätt den på 15 minuter och fokusera enbart på den uppgift du vill driva framåt tills din timer ringer. Du kommer bli förvånad hur långt du hinner på bara 15 minuter och för du får detta att fungera testar du 20 min och sedan en paus och i din paus undviker du skärmen. Gör vad som helst men lyft blicken om du nu arbetar framför datorn. Testa att göra knäböjningar och utfallssteg och du kommer bli förvånat över hur många du hinner på en paus på bara tre minuter! 

Personligen delar jag upp min arbetsdag i block om 30 minuter för att sedan ta en paus i fem minuter innan jag tar ett nytt block. Arbetsämnet i mina block kan vara detsamma eller olika och det styrs av mina prioriteringar så det handlar inte om att du bara får arbeta med en ska i 30 minuter under dagen. Om 30 minuter är rätt för dig vet bara du och inget är statiskt men att hitta ”standardblocktiden” för hur länge just jag orkar vara koncentrerad är ofta framgångsrikt.

Vad gör du för att få chansen att fokusera så bra som möjligt? 

-Michael