• 12 februari, 2024

Dags att sluta skjuta upp saker?

Dags att sluta skjuta upp saker?

Dags att sluta skjuta upp saker? 1000 1000 Michael Alphov

Förhala. Prokrastinera. Skjuta upp. Göra det sen. Ja, kärt barn har många namn. Eller kärt barn förresten, förhalningsbeteendet är långt ifrån något kärt beteende utan en stor anledning till frustration, irritation och att saker och ting inte blir klara i tid. För att inte tala om den inre stress och det dåliga samvete som det skapar av att ha saker uppskjutna som man vet att man borde ha gjort för länge sedan…

Varför skjuter personer då upp olika saker?

Anledningarna är garanterat många, olika, logiska och ologiska och under mina utbildningar stöter jag ofta på anledningar eller ursäkter som:

  • Jag vet inte var jag ska börja…
  • Uppgiften är för stor så det kommer aldrig att bli klart…
  • Jag tycker att uppgiften är tråkig…
  • Jag tycker att uppgiften är för svår…
  • Jag känner inte för det…
  • Personer är rädda för att misslyckas så det är ”bättre” att inte börja alls…
  • Jag måste vara på rätt humör för att göra uppgiften…
  • Jag jobbar bäst under (tids)press så jag börjar alltid i sista minuten…

Oavsett vad man väljer att ”skylla på” så blir resultatet alltid detsamma: dålig kvalité, stress och missade deadlines. Som ”bonus” ställer man ofta till det för sina kollegor, kunder samt partners som inte får din leverans i rätt tid.

Ingen skön känsla alls och definitivt inte ett hållbart beteende över tid.

Om du är intresserad av att ändra på allt ovan är det ditt beteende som måste ändras. Bollen ligger hos dig alltså hos dig (vilken överraskning va? ) oavsett vilken ursäkt du än försöker lura dig själv med. 

Hur bör man då tänka om man är en notorisk förhalare?

Här kommet ett gäng olika konkreta tips som garanterat kommer att göra skillnad:

Just Do It  – Det kommer varken bli enklare eller roligare för att du väntar med din uppgift utan snarare tvärtom. Minsta lilla start är bättre än ingen start så vad väntar du på? 

Bryt ned stora saker i mindre bitar – Ett berg bestiger man steg för steg. En stor uppgift tar man bit för bit och inte hela på en och samma gång. Gör arbetet hanterbart och du kommer att ha så mycket enklare att komma igång.

Ta bort alla frestelser att göra något annat – Stäng ned Facebook, Instagram, mailen eller vad det kan vara som lockar dig bort från att göra det du ska. Det finns, till och med, program att installera på sin dator som blockar möjligheten att surfa under den tid man väljer att ställa in. Fokus är vad det handlar om. 

Fokusera på målet – Vad är vinsten med att göra uppgiften? Se framgången och ”känn” den sköna känslan när uppgiften är klar redan innan den är klar. Mentalt fokus helt enkelt.

Kör på i 15 minuter – Erkänn, en kvart är ingenting och det har man alltid tid att planera in. Börja med 15 minuter och kör så långt du kan och efter det bestämmer du nästa steg och nästa steg och nästa steg och till slut är det du ska göra gjort. 

Sätt en egen deadline – Utmana dig själv med en egen strikt deadline. Gör det till en ära att alltid leverera för tidigt istället för sent. Vänta inte på att folk ska fråga efter ditt resultat utan presentera ditt resultat innan det efterfrågas för då är det garanterat för sent. 

Ta bort alla hinder – förbered dig själv och uppgiften innan den ska göras. Ta bort alla hinder som stoppar dig den att göra uppgiften redan innan du startar. Gör det lätt att göra rätt helt enkelt. 

30-10, 40-10 eller liknande – Gör ett avtal med dig själv om att köra på med uppgiften i exempelvis 3o eller 40 minuter och ta sedan en paus på 10 min där du får göra precis vad du vill. Efter det kör du på med nya 30-40 minuter och sedan en ny paus osv.

Välj ut det eller de tips som du tror kommer göra skillnad för dig och testa dig fram för att hitta vad som fungerar för just dig. För idag är dagen då du börjar att sluta förhala! 

Nu kör vi!

-Michael