• 1 november, 2019

Är du förberedd?

Är du förberedd?

Är du förberedd? 1024 1024 Michael Alphov

Har du en plan för hur varje dag ska se ut eller litar du på att det ”löser sig” för det brukar ju alltid göra det? Är det du eller någon annan som styr dina dagar eller är det du själv? Ger du dig själv chansen att lyckas? Är du förberedd? 

Det jag pratar om är givetvis  viktiga insikten av att planera sin dag, sin vecka, sin månad och för den delen, sitt liv i förväg för att skapa förutsättningar för att det ska bli som man vill och önskar. Att vara förberedd, ALLT kan givetvis inte planeras och förberedas för det finns något som kallas livet också. Saker händer och saker man planerat blir inte av. Saker tar en annan riktning än planerat men oavsett detta så vill jag påstå att är fullt möjligt att vara mer strukturerad och proaktiv än vad de flesta är.

Hur ser det ut idag? 

Det finns säkert flera av er som kommit till kontoret eller lämnat kontoret och senare insett att saker som du borde ha haft med, både privata och arbetsrelaterade, är kvarglömda hemma eller på kontoret. Jag har hur många dråpliga historier som helst som berättas för mig om personer som åkt till kontoret på morgonen fast de skulle ha åkt någon annanstans för ett möte eller dylikt. Personer som kommit till jobbet och insett att barnen, som skulle lämnats, fortfarande sitter i baksätet…

Att inte lägga ner tid och fokus på den viktiga planeringen och förberedelsen leder ofta till ett stressat beteende. Det ger i sin tur ännu mer stress och du kanske ”tvingas” andra bli stressade på grund av din brist på proaktivitet. Saker som att du kanske måste ringa din fru eller man och säger att de måste komma förbi kontoret med sakerna du glömt hemma. Du måste ha ett möte med någon som du glömt att boka och konsekvensen blir att DE också blir försenade, stressade och sedan stressar de upp sina kollegor, män, fruar etc. Det blir en oerhört trist spiral som ofta kan härledas tillbaka till att man inte var förberedd. Att du inte var förberedd. 

Jag skulle vilja säga att planering ger dig vetskapen om vad du tänkt att göra och dina förberedelser ger dig chansen att lyckas.

Tänk om du istället gjorde så här

Det intressanta är att det mesta går att förbereda i förväg både gällande privatlivet och arbetslivet. Du kan exempelvis ta fram kläderna du ha på dig i morgon kvällen innan, samma gäller med barnens kläder, du kan packa träningsväskan kvällen innan, du duka för frukosten kvällen innan, du packar portföljen dagen/kvällen innan, du kan hälla upp hundmaten kvällen innan, du ser till att bilen är tankad om du ska ut och köra på morgonen, ska du på ett möte utanför kontoret det första i morgon bitti tar du med material hem dagen innan så du slipper ta vägen via kontoret, du kan planera och förbereda alla dina viktigaste arbetsuppgifter som du ska göra i morgon etc. Kontentan är att du måste skapa dig bra rutiner som ger dih möjlighet att prestera på topp utan att stressa och utan att stressa upp andra. Mer proaktivitet kommer också hjälpa dig att parera det reaktiva som händer då du vet vad du borde göra just nu

Min utmaning till dig är att du ska utmana dig själv att verkligen ifrågasätta om du är så förberedd som du borde och kan vara? Om inte så gör de korrigeringar du behöver och vinsterna kommer vara omedelbara!

Nu kör vi!

-Micke