• 3 oktober, 2014

Är du förberedd?

Är du förberedd?

225 225 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/10/Citat.jpeg” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/10/Citat-195×195.jpeg” width=”195″ align=”right” title=”planering-förberedelse-effektivitet-alphov” frame=”true” icon=”image” caption=””]Har du en plan för hur varje dag ska se ut eller litar du på att det ”löser sig” för det brukar alltid göra det? Är det du eller någon annan som styr dina dagar eller är det du själv? Ger du dig själv chansen att lyckas?

Det jag pratar om är den viktiga insikten av att planera sin dag i förväg samt att verkligen förbereda så att dagen blir som den ska. Allt kan givetvis inte planeras och förberedas men oftast är det fullt möjligt att vara mer strukturerad än vad man är.

Det finns säkert flera av er som kommit till kontoret och insett att saker som du borde ha haft med, både privata och arbetsrelaterade, är kvarglömda hemma. Jag vet flera som åkt till kontoret på morgonen fast de skulle ha åkt någon annanstans för ett möte eller dylikt. Att missa den viktiga planeringen och förberedelsen leder ofta till ett stressat beteende som in sin tur ger mer stress och du kanske tvingas stressa upp någon annan. Du kanske ringer din fru eller man och säger att de måste komma förbi kontoret med sakerna du glömt hemma. Konsekvensen blir att de också blir försenade, stressade och deras kollegor blir stressade av att din man/fru är sena. Allt på grund av att du inte hade planerat och förberett i förväg.

Jag skulle vilja säga att planering ger dig vetskapen om vad du tänkt att göra och dina förberedelser ger dig chansen att lyckas.

Det intressanta är att det mesta går att förbereda i förväg både gällande privatlivet och arbetslivet. Du kan exempelvis ta fram kläderna du ha på dig i morgon kvällen innan, samma gäller med barnens kläder, du kan packa träningsväskan kvällen innan, du duka för frukosten kvällen innan, du packar portföljen dagen/kvällen innan, du kan hälla upp hundmaten kvällen innan, du ser till att bilen är tankad om du ska ut och köra på morgonen, ska du på ett möte utanför kontoret det första i morgon bitti tar du med material hem dagen innan så du slipper ta vägen via kontoret, du kan planera och förbereda alla dina viktigaste arbetsuppgifter som du ska göra i morgon etc.

Det finns mängder av andra saker som också går att förbereda så ge dig själv en enklare och skönare dag genom att vara förberedd!

Min utmaning till dig är att du ska utmana dig själv att verkligen ifrågasätta om du är så förberedd som du borde och kan vara? Om inte så gör de korrigeringar du behöver och vinsterna kommer vara omedelbara!

Nu kör vi!