• 22 februari, 2019

Behöver du mer egentid?

Behöver du mer egentid?

Behöver du mer egentid? 1024 1024 Michael Alphov

Artikel efter artikel pratar om ”egentid”. Det pratas om samma tema på middagar, i fikarum och i omklädningsrum och många säger att det behöver mer ”egentid”. Personligen har jag aldrig riktigt för förstått vad de menar med ”egentid” då det ofta landar i tid då de ska hålla sig undan sina barn, sin fru, sin man eller någon annan. För mig handlar egentid om något helt annat men mer om detta alldeles strax. 

Varför tjatas det då om bristen på egentid? 

Lyfter man blicken lite så tror jag att vi landar i prioriteringar eller rättare sagt, brist på prioritering vilket leder til att agendan fylls upp med saker, aktiviter och uppgifter som någon annan tycker vara viktigt. Följden blir att det som du tycker är viktigt inte blir gjort och din hjärna börjar att påminna dig om bristen på ”egentid”. Egentligen handlar det om att du inte får gjort det som du vill och borde göra och inte att du ska hålla dig borta från olika personer….

Min defintion av egentid 

..är att göra de saker som behövs för att må bra samtidigt som man gör det man ska. Det kan handla om att prioritera rätt arbetsuppgifter, spendera mer tid med familjen, lägga mer tid på din hobby eller din träning. Bryter vi ned det i olika områden så tänker jag följande. 

Jobbet: definitionen av egentid enligt mig är att planera in mer tid för när DU ska göra de saker som du ansvarar för. Fundera på vilka uppgifter som är dina viktigaste och skapa utrymmer för dessa i din kalender. Men jag får inte plats tänker kanske du? Nej, du kommer aldrig få plats utan måste GÖRA plats i din kalender genom att välja bort något annat för att få egentid. 

Träning: vill du träna måste du planera när du ska träna. Det perfekta tillfället kommer inte dyka upp och att vänta på motivation är inget lysande knep. Bestäm hur ofta, vilken typ av träning samt planera när du ska träna och du kommer bli irriterad på dig själv varför du inte började med detta tidigare. Det är egentid när det kommer till träning om du fråga mig. 

Familjen-/vänner: samma filosofi här. När ska det vara fullt fokus på både fysisk och mental närvaro med familjen och dina vänner? Denna tid är blir även egentid för vad kan vara viktigare? Inget.

Så vad är egentligen egentid? Är det att hålla sig borta från olika personer och situationer? Tvärtom är mitt svar. Bestäm och välj vad du ska lägga din egna tid på så kommer uttrycket ”egentid” aldrig betyda detsamma igen.  

Nu kör vi! 

-Micke