• 26 mars, 2020

6 smarta tips till dig som arbetar hemifrån

6 smarta tips till dig som arbetar hemifrån

6 smarta tips till dig som arbetar hemifrån 1024 1024 Michael Alphov

Arbeta hemifrån eller ”jobba hemma” som man oftast säger är ett uttryck som jag inte gillar och aldrig har gillat. Ändå skriver jag det i rubriken men det jag menar är att jag anser att man ska göra jobbet på den plats där det kan göras bäst. Ibland är det hemma som läget är just nu runt om i världen, ibland på kontoret, ibland via ett videomöte, ibland tillsammans, ibland ensam och ibland sittandes i bilen. Herregud, så många möten jag har genomfört sittandes parkerad vid vägkanten i min bil.  Nu är det väldigt speciella tider vilket gör att många av oss arbetar hemma för vi har helt enkelt inget val av olika anledningar. Att vi även tar ett ansvar med social distansering för att skydda de som skyddas bör är en annan positiv sida av myntet men dock kvarstår att det blir speciella arbetsdagar. Annorlunda arbetsdagar som många inte är vana vid. Att arbeta hemma öppnar oerhört dock upp många möjligheter, lockelser och till viss del även utmaningar som kan vara svåra att hantera.

Därför tänker jag att det kan vara på sin plats att gå igenom några punkter som kan vara bra att tänka på när du arbetar hemifrån för att få allt att fungera.

#1 Bestäm dina arbetstider för att skapa rutiner

Fasta rutiner behövs mer än någonsin och kommer att underlätta väldigt mycket för dig och för andra i din närhet. När ”går” du till jobbet och när slutar du jobbet? Är ni flera hemma är det ännu viktigare med rutiner för att skapa samsyn på hela situationen. Dessutom är det smart att stämma av era arbetstider med kollegorna för att skapa samma förväntningar på när kollegorna är på jobbet.

#2 Pulsera din arbetsdag

När ska du göra olika arbetsuppgifter? När är du piggast och när är du tröttast? Styr sedan dina olika arbetsuppgifter efter din rytm och du kommer garanterat få mer saker gjorda.

#3 Jobba i block

Mitt absoluta favorittips som jag ger till personer mest hela tiden oavsett om de arbetar på kontoret eller hemifrån. GÖR SAMMA UPPGIFT i det antal minuter som du bestämt. Hoppa inte runt och tänk inte ”jag ska bara..”. Fokusera på det du håller på med i en bloicktid du bestämt. Personligen gillar jag att köra i 30-minuterspass med en kort paus innan jag går på nästa block och använda appen Be focused som hjälp.

#4 Ta pauser och rör på dig

Paus. Rast. Vila. 11-kaffe eller vad du nu kallar det ska finnas med i agendan. Om du känner dig ensam när du arbetar hemifrån är det perfekt att ta pausen tillsammans med en kollega eller vän via video. Ring upp, prata om vad som helst som Netflix, lunchen, hunden precis som du/ni skulle gjort i fikarummet. Jag har massor av kunder som gör detta två gånger om dagen och det fungerar utmärkt. Passa även på att röra på dig på lunchen. En promenad på 15-20 minuter gör underverk för eftermiddagens prestation. Varför inte ta en promenad med en kollega? Dvs. ni både tar en promenad, på varsitt håll, och pratar i telefon samtidigt. Testa!

#5 Lär dig tekniken!

Verktygen för att samarbeta som, Teams, Zoom eller Skype for business, är oerhört viktiga när man arbetar hemifrån. Det är ditt ansvar att lära dig tekniken systemet och instruktionsvideos och det finns kollegor som är duktigt. Läs på, kolla filmer och be om hjälp men säg inte att du inte kan. Det håller inte.

Kolla gärna in Microsoft Team YouTube kanal  

#6 Gör din veckoavstämning varje fredag

Stäng din arbetsvecka och planera den kommande i din kalender och att göra-lista. Fira dina segrar! Ta sedan en video-AW med kollegorna och gå laget runt där alla berättar om vad de är mest nöjda med i veckan. Det kommer skapa en skön fredagspepp och bygga på lagkänslan.

Tills sist…

Många pratar om vikten att klä sig som man gör på jobbet när man arbetar hemifrån. Det är också nödvändigt, enligt samma personer, att ha en speciell arbetsplats hemma men vet du vad? Gör det som passar dig bäst! Ska du vara med på videomöten är det, så klart, viktigt att du ser respektabel ut men annars är det bara att köra. Jag vill hävda att jag är hyfsat proper när jag föreläser men jag arbetar alltid i shorts hemma på ”sommarsäsongen”. Gällande ett ”hemmakontor” så har jag det men sitter ändå oftast vid köksbordet och arbetar, som nu. Ska jag läsa på om något ämne sitter jag gärna i vår sköna Laminofåtölj och på sommaren är altanen min absoluta favoritarbetsplats. Påverkar detta min proffsighet och prestation? Tvärtom skulle jag svara utan att blinka så gör det du behöver. Dock anser jag att de sex tipsen är något du behöver arbeta igenom oavsett vart du föredrar att göra ditt jobb eller vad du föredrar att ha på dig när du arbetar hemifrån 🙂

Nu kör vi framåt. Alltid framåt!

-Michael