• 5 april, 2019

5 tänkvärda punkter

5 tänkvärda punkter

5 tänkvärda punkter 1024 1024 Michael Alphov

Tänker ibland att vi människor krånglar till saker helt i onödan. Att vi lätt glömmer bort att det enkla även oftast är det smarta. Jag menar, det som funkar det funkar, och hjulet behöver inte uppfinnas gång efter gång. Missförstå mig rätt, utveckling är oerhört viktigt och nyckeln till att vi har kommit så långt som vi gjort inom alla olika områden. Att vi har en ”verklighet” som ser ut som det gör idag har bara skett genom utveckling. (Nu kan man ju ha åsikter på om vi tar hand om vår verklighet på bäst sätt men det är inte vad detta inlägg ska handla om.) 

För ett par månader sedan så städade vi ur huset där min frus mormor och morfar bott i massor av år. Förutom att två människors liv passerar revy när man gör en sådan sak så hittar man även kort, urklipp och anteckningar som gjorts och tagits genom åren. Liggandes i en låda hittade vi lappen som ni kan se på bilden och det som slog mig är att det inte behöver vara svårare än så för att få allt att hänga ihop.

Jag vet inte heller om det var morfar Gösta som tänkt ut det hela eller om han fått lappen av någon men det spelar mindre roll. När jag sedan tänker på hur han har varit (och är) sedan jag första gången träffade honom så är det väldigt tydligt att han verkligen levt och lever efter de fina tipsen på lappen. Jag har tolkat alla fem meningarna på mitt sätt enligt följande:

#1 Ordna dina relationer nu 

Laget är alltid starkare och mer framgångsrikt än jaget. ”Vill du springa snabbt springer du själv men vill du springa långt då springer du tillsammans med andra” säger det gamla ordspråket och det är helt korrekt. Givetvis behöver du inte älska alla människor (vem gör det?) men att respektera alla och allas åsikter det är en helt annan sak. Oavsett om det är på jobbet eller i privatlivet så gäller det att hålla ordning på sina relationer då motsatsen blir en enorm tid-/energitjuv med kraften riktad på helt fel saker. 

#2 Lev idag, det är din dag 

Sluta att vänta på bättre tider. Ingen vet vad som händer imorgon eller om en timme för den delen. Jag vet det alltför väl, efter tunga förluster i min närhet, och säkert du också. 

Ta till vara på dagen och för ”sen” finns sällan utan vill du göra något, gör det oavsett vad andra tycker och tänker. Det är inte ditt ansvar att ta ansvar över andras åsikter och tyckande, glöm aldrig det. 

#3 Se möjligheter istället för svårigheter 

”Hur kan kan jag lösa det här” är tanken som borde poppa upp i ditt huvudet vid alla utmaningar som du ställs inför. ”Res dig efter varje smäll” sjunger Håkan Hellström i låten Din tid kommer och det är precis så det är. Det kan ta lång tid ibland och det kan ta kort tid ibland men att resa sig och se möjligheter är alltid det bästa alternativet. Om du bara (ofta) ser problem och svårigheter kommer du missa oerhört många möjligheter och varför inte väva in lite mer Pippi Långstrump i livet när vi ändå håller på med citat: ”Det där har jag aldrig provat så det klarar jag helt säkert”.  Ja, jag vet – många klyschor, men jag vet även att positivitet alltid slår negativitet. 

Dock är det inte lätt att alltid försöka se möjligheter. Tro mig, jag vet även detta alldeles för väl men att bara vara problemsökande och bitter är som att frivilligt dricka gift…

#4 Sörj ej över det du saknar utan glädjs över det du har 

Flyter ihop med punkt fyra tycker jag. Vi människor hamnar ofta i resonemang som ”hade vi bara haft den saken så hade det varit perfekt” eller på jobbet så låter det ibland ”hade vi bara haft mer resurser” eller ”hade vi bara haft bättre processer” eller hade vi ”haft bättre produkter” etc. 

Rådet är som alltid att gräva där du står och fundera på hur du kan göra det bästa av det du har. Göra det bästa av läget som råder. Gör det det bästa med teamet du har till förfogande eller med budgeten du fått.  Fungerar inte saker så måste man givetvis komplettera och utveckla men ofta kommer man oerhört långt med det man har. 

#5 Överlämna inte ansvaret för din situation till andra 

Ingen annan än du själv kan ta ansvar för din prestation och ditt beteende. Du är den som kan göra störst  skillnad för dig själv och jag ”tjatar” alltid, på mina föreläsningar och utbildningar , om att vill DU ha skillnad måste DU gör skillnad. 

Så enkelt är det och precis så svårt är det. Många vill gärna-/ofta lämna över ansvaret till andra eller skylla på yttre faktorer för att saker inte funkar så som det borde. Självklart förstår också jag att din situation påverkas av av vad andra gör och allt hänger ihop men rådet är att ständigt fråga dig själv följande: Har jag gjort allt jag kan för att  bidra till att saker fungerar som de borde? 

Gösta! Tack för dessa fem tänkvärda meningar och för att Du är en verklig förebild i hur man bör agera, leva och uppföra sig. 

-Michael