• 8 februari, 2012

VART och NÄR jobbar du bäst?

VART och NÄR jobbar du bäst?

VART och NÄR jobbar du bäst? 150 150 Michael Alphov

Idag är det ”jobba hemma dagen”

Dagen är ett initiativ av Microsoft som beskriver det hela på följande sätt:

”Med dagens teknik kan de flesta jobba där de vill, även om man behöver samarbeta. Några dagars hemarbete då och då innebär fördelar för såväl företag som medarbetare. Det sparar tid, är bra för miljön, ger ökad produktivitet för företag och underlättar vardagen för den enskilda individen. Dessutom vet vi att företag som vill kunna attrahera rätt medarbetare idag och i framtiden, måste ha en flexibel syn på arbete.”

Läs mer om dagen på Microsofts facebooksida som du hittar  här

Satsningen från Microsoft är positiv och ett flexibelt arbetssätt kommer bli ännu viktigare i framtiden.

Jag skulle dock vilja förslå att frågan lyfts ytterligare en nivå och att företag och tjänstemän verkligen analyserar och ser över VART man jobbar bäst med vissa uppgifter och NÄR på dagen olika uppgifter ska utföras.

Det traditionella sätter man ser på kontorsarbete är ju 9-5 och det är ju inte alls säkert att alla uppgifter görs bäst under dessa tider. Det är inte heller säkert att du är mest kreativ, effektiv/produktiv och motiverad när du sitter på ditt egna kontor.

Jag stöter, i princip, dagligen på dessa frågeställningar under våra effektivitetsutbildningar där människor har svårt att fokusera på rätt uppgifter pga. av alla störningsfaktorer som finns hela tiden. Till detta kommer också den ökade informationsfloden som sköljer över oss. Många upplever att de inte hinner jobba på jobbet pga. av alla avbrott. Det finns mätningar som visar att tjänstemän i snitt blir avbrutna var 11: minut under en arbetsdag.

Mitt råd till er är att istället för att göra detta med ”jobba hemma degen” till en ”en gångs grej” så diskutera ihop er på firman om hur ni ska förhålla er till möjligheterna som den nya tekniken innebär. Gör detta i kombination med när och var vissa uppgifter ska utföras. Personligen så gillar jag att vara på mitt kontor eller hemkontor när jag gör uppgifter som kräver fullständig koncentration. Exempelvis när jag ringer kunder och prospekts för att verkligen få chansen att  kunna fokusera. Någon av er som läser detta tänker precis tvärtom, dvs. att på kontoret får jag aldrig vara ostörd. Det är ju just den skillnaden som är hela grejen, vart passar olika arbetsuppgifter bäst att genomföra för just dig? Vissa andra uppgifter, som jag har, är rent administrativa och dessa gör jag gärna ”ute på stan”. Jag gillar att sitta på ett café eller i en hotellobby/restaurang och ”känna pulsen” av andra människor, det ger mig energi och motivation och leder till att jag blir produktiv.  Mitt jobb innebär också en massa resor med flyg och tåg vilket ger mig möjligheten att använda den tiden till saker som inte kräver att jag är uppkopplad. Jag bruka förbereda med ”att läsa material” och det kan handla om omvärldsbevakning, intressant artiklar inom området vi arbetar i etc. Detta gör att jag inte behöver fundera speciellt mycket på vad jag ska göra vid olika situationer. Utmaningen ligger i att vara konsekvent och verkligen ”pulsera” dagen/veckan/månaden för att göra uppgifterna man har framför sig vid rätt tillfälle.

Mycket av det som jag beskriver ovan handlar om att ändra attityd och beteende. För att lyckas, vilket du ska, så gäller att göra förändringen långsiktig och målinriktad. Belöningen innebär att kontrollen ökar, du kommer känna dig lugnare och producera mer!

Nu kör vi!

// Micke