• 21 mars, 2014

Vad gör du för att få mer tur i jobbet och livet?

Vad gör du för att få mer tur i jobbet och livet?

Vad gör du för att få mer tur i jobbet och livet? 270 186 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/03/Ingemar-stenmark.jpg” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/03/Ingemar-stenmark-195×134.jpg” width=”195″ align=”right” title=”ingemar-stenmak-vinnare” frame=”true” icon=”image”]”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag” är ett klassiskt citat av den fantastiske Ingemar Stenmark. Visst har du, precis som de flesta andra någon gång, gått och tänkt på att ”alla runtomkring” alltid har en sådan tur här i livet!?  Kollegor, grannar eller släktingar får alltid de bästa jobben, de bästa resultaten, de är alltid bäst på tennis, de kan alltid mer språk an du själv etc.

Ingemar Stenmark var och ju en av de bästa idrottsmän Sverige någonsin skådat men hur mycket tur hade han egentligen? Meritlistan innehåller imponerande två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i disciplinerna slalom och storslalom och det vinner man inte på tur. Jag känner inte, tyvärr, Stenmark men bryter man ner vad man behöver göra för ge sig själv chansen till att ha mer tur här i livet så är följande delar viktiga:

Ett tydligt mål med vad de vill uppnå

Drömma är otroligt viktigt för motivationen. Om du sen tar din dröm och gör den mer konkret och tydlig så har du lagt den första pusselbiten som behövs för att lyckas. Det behöver inte handla om att bli bästa i världen i slalom eller storslalom. Det kan lika väl vara att utveckla dig själv till att bli den bästa säljaren på företaget, du vill bli en ännu bättre ledare, du ska bli den bästa sjuksköterskan, du ska vara den bästa maken/makan etc. Vad är då den bästa och kan man alltid vara den bästa? Den enda prestation som du kan påverka är din egen men om du hela tiden utvecklar din egen förmåga och kunskap så kommer din prestation att öka. Befinner du dig sen i ett ”tävlingssammanhang” ökar ju sannolikheten att din prestation kommer vara bättre än dina med-/mottävlare om du är förberedd.

Fokus och hängivenhet

Ett mål räcker långt men inte hela vägen. I januari är många gym överfulla med personer som har bestämt sig för att verkligen komma i form. I februari är det väsentligt glesare för att i mars vara tillbaka på normal beläggningsnivå. Svaret på varför det är på detta sätt år efter år är att de personer som började träna i januari och slutade träna i mars inte hade den uthållighet och hängivenhet som krävdes för att skapa en bestående vana. Det kan finnas mängder av olika anledningar till det men kontentan blir dock att de som verkligen gör det de bestämt sig för att göra är oftast de personer som ”lyckas” över tid. Många idrottsmän som lyckas är oerhört fokuserade och hängivna sin dröm och sina mål vilket innebär att de väljer att göra vissa saker på bekostnad av annat.  Stenhårda prioriteringar, träning och åter träning samt en stor medvetenhet om vilka konsekvenser och följder dessa val innebär är en förutsättning för att lyckas.

Ha roligt på vägen

För att du ska orka driva på dig själv varje dag så är en nyckelkomponent att du verkligen brinner för det du väljer att göra. Du behöver inte tycka att varje del i resan mot att ”skapa mera tur i livet” är det roligaste du gjort men utan glädje och passion till ditt yrke eller vad du nu väljer att försöka utveckla så är det inte säkert att du kommer orka eller vilja att ta det hela vägen in i mål.

Just Do It

Hjärnan är alltid snabbare än utförandet. Du vet vad du ska och bör göra och i vilken ordning. Du är hängiven din dröm och ditt mål. Du älskar det du gör. Allt detta kommer inte spela någon större roll om du inte följer Nikes briljanta slogan: Just Do It!

Lycka till med att skapa mer tur i livet.

Nu kör vi!

// Michael