• 22 april, 2021

Motverka zoomtrötthet genom automatiska pauser

Motverka zoomtrötthet genom automatiska pauser

Motverka zoomtrötthet genom automatiska pauser 1024 1024 Michael Alphov

Kvinnor upplever i högre grad än män så kallad ”zoomtrötthet”. Det visar den första storskaliga studien som har analyserat effekten av videomöten. Forskarna bakom studien efterlyser åtgärder från arbetsgivare för att förebygga zoomtrötthet.

Coronapandemin har inneburit att antalet videomöten har ökat kraftigt. Därför behöver vi få mer kunskap av hur vi påverkas av dem och anpassa vår arbetsmiljö efter det, säger Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och tidigare forskare på Virtual Human Interaction Lab vid Stanford University.

Läs hela artikeln från Göteborgs Universitet och Stanford här: https://www.gu.se/nyheter/kvinnor-drabbas-mer-av-zoomtrotthet

Zoomtrötthet drabbar alla oavsett kön

Nu handlar artikeln om kvinnor men jag vet, baserat, på alla träningar och föreläsningar jag genomfört det senaste året att även män upplever samma trötthet. Kanske av olika anledningar för det lämnar jag till forskningen men tröttheten finns där så lösningen nedan är välkommen för alla.

Nu finns möjlighet till automatiska pauser i Outlook

Ett av sätten som nämns i forskningsstudien är att lägga in pauser mellan alla möten och detta går givetvis att göra genom att man förkortar den tid man bokar in. Dock är det lätt att glömma och lätt att missa och så sitter man där med massor av s.k. ”back-to-back” möten utan pauser.

Därför är det väldigt bra att ett av de stora bolagen i branschen nämligen Microsoft går före och skapar möjligheter. Nu är det nämligen fullt möjligt att ställa in så alla bokningar och möten automatiskt blir kortare.

Du kan helt enkelt ställa in att när du bokar ett möte på en timme så blir det bara 50 min istället för 60 min och plötsligt har du en lucka på 10 min att pusta ut, röra på dig eller vad du nu behöver att göra. Kommer dessa 10 minuter påverka mötet? Bara positivt tror jag då vi kommer att komma in i varje möte alternativt bokning där vi ska göra sker själva med en större energi.

Hur gör man då?

Steg 1

Öppna din Outlookklient och klicka på arkiv i längst upp i det vänstra hörnet
Klicka sedan på alternativ i det nedre vänstra hörnet på när rutan nedan visas 

Steg 2

Klicka sedan på kalender i menyn på den vänstra sidan. 

Nu visas massor av inställningar som för möjliga gällande din kalendervy i Outlook och det är under kalenderalternativ som de val vi ska göra finns.

Steg 3

De ändringar som nu kan vara intressanta att göra är följande: 

  1. Vad vill du att din standardtid ska vara när du gör en bokning i din kalender?  Som du ser på min bild har jag valt 30 minuter istället för standard som är 60 min. 
  2. Vill du att systemet automatisk ska förkorta dina bokningar och möten så du får en lucka  i din kalender för återhämtning så klickar du i ”förkorta avtalade tider och möten”. Välj det alternativt som passar dig bäst och med det menas om bokningen alt. mötet ska förkortas i början eller i slutet. Välj sedan med hur många minuter bokningar ska förkortas. Allt går givetvis att ändra manuellt när du väl gör din bokning om det skulle behövas. 
  3. Klicka på OK och dina inställningar är sparade 

En större fråga i sammanhanget är att fundera på om förkortade tider med pauser mellan borde vara standard för ALLA i den organisation du arbetar.

Lycka till och glöm aldrig att pauser är oerhört bra för produktiviteten!

-Michael