• 13 september, 2021

Motivationsfaktorer gör underverk för dina mål

vill-du-na-dina-mal-fokusera-pa-dina-motivationsfaktorer

Motivationsfaktorer gör underverk för dina mål

Motivationsfaktorer gör underverk för dina mål 1024 1024 Michael Alphov

Mål, mätetal, KPI:er, inriktning, guidelines, ledstjärnor, hörnstenar, byggklossar, targets, objectives eller vad ni väljer att kalla det som ni vill uppnå. Vad är det man säger? Kärt barn har många namn och nu ska detta inte bli ytterligare ett inlägg om vikten av att ha mål. Om vikten av att inte bara fasta i fällan och sätta resultatmål utan att mer fokusera på prestationen och prestationsmål som man faktiskt man påverka. Det ska heller inte bli ett inlägg om hur lätt det är att blanda ihop mål med aktiviteter utan ett inlägg om motivationsfaktorer. 

Körde en riktigt kul workshop med en ledningsgrupp i förra veckan där vi hamnade i diskussion om precis just detta. Vad är mål och vad är aktiviteter? I min värld är det oerhört enkelt; aktiviteter är det du-/ni gör för att nå era mål. Att göra det enkelt och välja att mäta aktiviteter som mål är att göra det lätt för sig men till vilken nytta? Om t.ex en säljare har som krav att göra tio kundbesök i veckan så kommer hon-/han att göra detta men varför då? Vilket blir resultatet? Vad är värdet? Blir prestationen dålig för att det är för många möten som ska pressas in så det inte finns tid till förberedelse. 

Ni ser frågan är inte helt lätt eller så är det precis det det är. 

Nu var ju detta inte ett inlägg om mål utan om det som alltid ska finnas med när man sätter sina, gruppens eller organisationens mål. Det jag pratar om är, trumvirvel, MOTIVATIONSFAKTORER! 

Motivationsfaktorer skall alltid finnas med och de förklarar på ett oerhört klart och tydligt sätt VARFÖR målet är viktigt. Kan man inte förklara, på ett enkelt, sätt varför ett mål är viktigt så är det garanterat inte viktigt. Min känsla är att mellan 3-5 motivationsfaktorer skall finns med och nedskriva tillsammans alla mål. Min uppmaning till er alla är att gå igenom era mål och komplettera med motivationsfaktorer. Det kommer göra en enorm skillnad. 

Till alla er ledare där ute vill jag säga följande; fokusera på målen men prata med era team och medarbetare om vilka motivationsfaktorer respektive mål har. Förstår man VARFÖR är målet viktigt kommer också målet att bli viktigt. Enkelt och logiskt. 

Nu kör vi!