• 18 januari, 2021

Framgången sitter i dina dagliga vanor

Framgangen sitter i dina dagliga vanor

Framgången sitter i dina dagliga vanor

Framgången sitter i dina dagliga vanor 1024 1024 Michael Alphov

En studie gjord av Duke University påvisade att över fyrtio procent av våra dagliga handlingar inte utgjordes av fattade beslut utan styrdes av vanor och rutiner. Detta innebär att våra liv i hög grad är en produkt av våra inpräntade vanor. Vore det inte därför på sin plats att se över de rutiner som upptar så stor del av våra liv? 

Vinsterna med bra vanor är många! 

Vanor, bra som dåliga, gör att det frigörs resurser i hjärnan som annars hade använts till att fatta beslut om både det ena och det andra. Med bra rutiner på plats kommer du att automatisera vissa delar av ditt liv vilket enbart kommer att underlätta för dig. Kommer det att vara lätt? Absolut inte men det kommer att vara värt det flera gånger om och några bra vanor/rutiner att få på plats är:

En bra morgonrutin

Alla kan inte gå upp 0430 och meditera, spring, läsa etc. men du kan fundera på vad just DU kan göra för att underlätta för dig själv och andra. 

Bra kontrollfrågor för att ställa till sig själv för att ”hitta” rätt vana är: 

  1. När ska du gå upp för att allt ska ”flyta på”? 
  2. Vilken struktur ska du ha på morgonen? 
  3. Vilka saker som du tidigare gjort på morgonen kan du flytta till kvällsrutinen? 
En bra kvällsrutin

Vad behöver och kan du göra idag för att varva samt förbereda morgondagen? 

Bra kontrollfrågor för att ställa till sig själv för att ”hitta” rätt vana är: 

  1. När ska du gå och lägga dig? 
  2. Vad ska du förbereda får att underlätta din morgon? 

Exempel på bra vanor är: 

  • Ta fram kläder så allt är klart
  • Duka fram och preppa för frukosten (det som går givetvis) 
  • Packa alla saker som ska med dig när du lämnar hemmet? Jobbsaker, lunch, träningsväska etc. 
  • Se till att allt är framme för resten av familjen
En bra hälsorutin

Vad är ditt mål med din träning/motionerande? 

Diskutera med familjen och planera sedan in när du och andra ska röra på er. Upprätta en plan och gör saker tillsammans med familjen eller träningskompisar så är det större sannolikhet att det verkligen blir av. 

En bra rutin för att laga mat

Att laga mat i allmänhet och vad man ska laga i synnerhet kan vara en stressfaktor för många

En bra grundförutsättning för att skapa en bra ”matlagningsvana” är att göra en bruttolista med 30 maträtter som bas. En gång i veckan gör ni veckans meny och sedan är det bara att köpa hem det som behövs. Ett extra bonustips är att varje vecka komma på en ny maträtt som också lagas. Det innebär att lista fylls på med 52 nya rätter eller varianter på rätter under ett år! 

Massor av bra rutiner för jobbet 

I dessa speciella med hemarbete för många av er är det, om möjligt, ännu viktigare med bra rutiner för att skapa enkelhet och bra förutsättningar för både prestation, resultat och välmående. 

Några viktiga saker-/uppgifter som behöver sättas som goda vanor är: 

1) Bestäm när du börjar att arbete på morgonen och när du ska sluta att arbeta. 

Det är så oerhört lätt att artbete och fritid flyter ihop vid hemarbete. Dagarna blir (för) långa och resten av familjen har svårt att veta när du är på jobbet eller inte. 

2) Börja varje dag med att checka-in och avsluta varje dag med att checka-ut

Gå igenom din kalender och din att göra-lista det första du gör. Börja beta av dina Topp-3 uppgifter dvs. vilka tre uppgifter måste du göra för att dagen ska räknas som lyckad? Avsluta sedan dagen med att planera om det som behövs och bestäm vilka som är dina Topp-3 för morgondagen. 

3) Börja med den viktigaste uppgiften på din Topp-3 lista 

Sätt standarden för dagen direkt genom att göra det viktigaste först varje dag

4) Boka in och ta regelbundna pauser från din dator 

Att ta paus är oerhört viktigt för både välmående och koncentration. Res på dig och gör något annat en stund. Vad du kan göra? Det kan vara saker som att hämta kaffe, ta lite luft på altanen-/balkongen, läsa i en tidning eller bok ett par minuter, ringa en kompis, ringa en kollega, gå ett varv runt huset eller vad nu som passar dig. Pauser, en fantastiskt bra vana att arbeta in. 

5) Ta en promenad på lunchen  

15 minuter räcker fint och det får alla plats med nästan varje dag. Luft och ljus kommer göra underverk! 

Några slutord gällande vanor

Att skapa vanor tar tid men det är alltid värt det. Uthållighet och förmågan att se en långsiktig belöning kommer hjälpa dig på vägen till ett mer ”automatiserat” liv där du kan använda din kraft och din hjärna till saker som gör skillnad på riktigt. Allt annat ska bara flyt på genom dina dagliga och framgångsrika vanor! 

Vill du fördjupa dig i ämnet tipsar jag om avsnitt #126 av podden Alphov & Lopez där vi diskuterar precis detta ämne. Avsnittet heter precis som detta inlägg och podden finns där poddar finns. Exempelvis på Apple podcasts 

Hur gör du och vilka vanor behöver du få på plats?  

-Michael