• 3 november, 2017

Det är alltid lättare att hålla saker igång än att starta på nytt

Det är alltid lättare att hålla saker igång än att starta på nytt

Det är alltid lättare att hålla saker igång än att starta på nytt 1024 1024 Michael Alphov

Det är ganska märkligt hur vi människor fungerar eller kanske inte fungerar om vi ska vara korrekta. Vi har alla någon gång bestämt oss för att starta något nytt. Börja om. Ta nya tag för att skapa ny vanor som underlättar och förenklar. Vi ser vinsten och vi förstår hur bra det kommer att bli bara vi gör det vi tänkt att vi ska göra. När vi sedan startar går allt perfekt men efter ett tar börjar vi slarva med att göra det som, onekligen, fungerar och sakta men oerhört säkert glider vi tillbaka till hur vi gjorde innan och får det resultat som vi hade innan. Ett resultat som vi inte vill ha eller önskade och den stora frågan är varför vi gör på detta sätt?

En stor anledning kan vara att vi inte tycker att vi hinner göra det vi vet att vi borde göra. Ta bara alla högar av papper som ska sorteras, dina osorterade filer och mail, kort du tagit med din telefon eller digitalkamera som ska sorteras in i album för att du ska ha koll på vad du verkligen har etc.

Problem uppstår direkt du börjar att tänka att du ”gör det sen, imorgon eller när du får tid” och vi vet alla att sen är ganska vagt och så fort vi hinner kan vara när som helt eller aldrig.  Kontentan blir att ”högarna” eller uppgifterna växer i takt med det dåliga samvetet över att man inte gjort det man vet att man borde ha gjort. Ett helt annat exempel för att förklara vad jag menar är att kolla hur beläggningen i alla gym ser ut i början av januari. Proppfulla skulle vara min beskrivning men går man tillbaka till samma plats i mars är det inte lika fullt utan istället ganska tomt för att många ramlat i fällan att ”träna hinner jag göra imorgon” men i morgon tänker man samma sak….

Lösningen är att nästa gång som du håller på att hamna efter och börjar tänka för mycket på att lösningen med det mesta är att göra det sen så gäller det att istället vända på det hela. Ta fem minuter extra till att sortera in dina dokument och filer på rätt ställe direkt. Avboka inte träningspasset du planerat för att det regnar ute. Gör det du planerat att göra och du kommer tacka dig själv senare för det är alltid lättare att hålla system, din hälsa, struktur igång istället för att börja om massor av gånger.

Hur gör du för att hålla dina bra vanor igång?

Ha en produktiv dag!

-Michael